Dansk NGO vil sætte ind mod udbrud af gul feber i Tchad

Forfatter billede

Med to millioner kroner fra Danidas “fleksible midler” sætter Læger uden Grænser (MSF) ind mod et udbrud af den dødelige sygdom gul feber i det fattige centralafrikanske land Tchad, skriver organisationen i en pressemeddelelse mandag.

I december 2012 blev der konstateret udbrud af den dødsensfarlige sygdom i det østlige Tchad tæt på grænsen til Darfur-regionen i nabolandet Sudan.

Området huser flere hundrede tusinde flygtninge fra konflikterne i den Centralafrikanske Republik og Sudan, som i 2012 blev ramt af den værste epidemi af gul feber i over 20 år.

”Gul feber er en meget alvorlig akut virus sygdom. Ingen behandling kan helbrede den, og dødeligheden kan være op til 50 procent i alvorlige tilfælde. Eneste behandling er symptombehandling og smertelindring, og ellers faktisk bare håbe på det bedste”, siger Hanne Klink Epstein, medicinsk programmedarbejder i Læger uden Grænsers danske afdeling.

“MSF sætter nu ind med en vaccina-tionskampagne med afsæt i denne bevilling. Jeg er rigtig glad for den hurtige indsats, der ydes her i forbindelse med udbruddet af gul feber. Netop med gul feber, som ikke kan behandles, er en hurtig reaktion afgørende for at redde flest mulige menneskeliv,” siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Kræver akut vaccination

På grund af den manglende behandlingsmulighed og den høje dødelighed bliver ét bekræftet tilfælde af gul feber betragtet som et udbrud i en befolkning, som ikke er vaccineret, og det kræver en akut vaccinationskampagne.

Den østlige del af Tchad er hjem for omkring 268.000 flygtninge fra Sudan, 57.000 fra den Centralafrikanske Republik samt fordrevne i selve Tchad.

Det vurderes, at en stor del af disse flygtninge ikke er vaccinerede og kombineret med tilstandene i en flygtningelejr gør det behovet for en akut indsats endnu større.

”Gul feber overføres via myg, der ofte har gode livsvilkår i en flygtningelejr. Med stillestående vand, hvor myggene yngler, og ekstremt tætte boliger er risikoen for at blive smittet stor”, fortæller Hanne Klink Epstein.

Som reaktion på udbruddet i Tchad indledte de lokale myndigheder den 22. februar en vaccinationskampagne bistået af MSF. En kampagne, der nu henter støtte fra Danidas fleksible pulje.

Bred indsats

Støtten fra Danida vil udover vaccinationskampagnen gå til diagnosticering og symptombehandling, samt overvågning af helbredelsessituationen og udbruddets omfang.

De fleksible midler udgør en samlet bevilling på 15,25 mio. kr., som Danida stiller til rådighed for Læger uden Grænser til akutte nødhjælpsindsatser og udsendelse af personel i 2013.

Yderligere oplysninger hos:
Læger uden Grænser, Presseansvarlig
Christina Jo Larsen, tlf.: 29 70 29 79
Udviklingsminister Christian Friis Bach via
rådgiver Lars Bøgeskov, tlf. 25 26 75 86