Dansk-støttet rapport: Israel brød folkeretten i Gaza

Forfatter billede

Under konfilkten i og omkring Gaza i sommeren 2014 blev den humanitære folkeret med stor sandsynlighed overtrådt af israelerne. Det konkluderes i en dansk-støttet fact-finding rapport, som nu vil indgå i arbejdet i en FN-kommission. 

Den skal vurdere omfanget af overtrædelserne. Israel har krævet, at FNs efterforskning opgives, skriver den danske NGO, Anti Tortur Support Foundation (ATSF) i en pressemeddelelse søndag

Flere end 2.100 overvejende civile palæstinensere, heraf 500 børn, mistede livet, under den 50 dage lange konflikt i Gaza, som blev invaderet af israelske militær efter adskillige raketangreb ind på israelske område fra Hamaz-bevægelsen.

11.000 blev såret og 100.000 gjort hjemløse i Gaza. På israelsk side blev 72 dræbt – 66 soldater og 6 civile heriblandt et barn. 469 soldater og 255 civile blev såret. 

Omfanget af civile tab fik fire israelske og palæstinensiske NGOer til at gå sammen om en fact-finding mission til Gaza.

Det er Physicians for Human Rights-Israel (PHR-Israel) i samarbejde med Al Mezan Center for Human Rights,  Palestinian Center for Human Rights in Gaza (PCHR) og det tidligere dansk-støttede Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP).

Otte internationale sundhedseksperter blev anmodet om at tage til Gaza for at dokumentere angreb på civile, typen af personskader og ødelæggelse af sundhedsfaciliteter samt vurdere de langsigtede psykiske konsekvenser af konflikten.

Fact finding missionen blev finansieret af flere menneskeretsgrupper, heriblandt den danske ATSF-fond – Inge Genefke og Bent Sørensens Anti Tortur Support Foundation, ATSF.

Inge Genefke og Bent Sørensen bakker op

De to fremtrædende torturbekæmpere besluttede straks at bakke op om initiativet – ved bl.a. at få danske og internationale retsmedicinere til at indgå i det internationale ekspert-team, som hurtigst muligt skulle afsted – og udtalte: 

“Vi håber samtidig, at en sådan fact-finding mission kan bidrage til bl.a. den internationale undersøgelseskommission, som den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har bebudet han vil tage initiativ til”, udtalte Bent Sørensen, der er mangeårigt medlem af FNs anti-torturkomité.

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/21-07-14/anti-torturst-ttefond-vil-dokumentere-angrebets-f

Nu foreligger den omfattende rapport, som kan findes på http://reliefweb.int/report/occupied-palestinian-territory/gaza-2014-findings-independent-medical-fact-finding-mission

Mange civile ofre

Rapporten dokumenterer, at mange angreb har været rettet mod civile boligområder, og at civile er blevet dræbt tæt på eller i deres hjem. Ofte har angrebene forårsaget flere døde i samme familie.

Brugen af tunge sprængstoffer i beboelsesområder har medført mange døde. Udrykningspersonale kunne ofte ikke komme frem til sårede og dræbte og blev i nogle tilfælde selv angrebet. Angiveligt bevidst Desuden viser rapporten også, at der er tilfælde af udenretlige drab og tortur.

Folkeretten kræver, at lande i krig retter deres angreb mod soldater og militære mål – aldrig mod civilpersoner eller civile institutioner som for eksempel hospitaler og skoler. 

Befolkningen skal beskyttes mod krigens følger, og sundhedspersonale skal kunne komme de syge og sårede til undsætning. 

Samtidig skal våben anvendes humant, så de ikke medfører unødvendig lidelse. Alle disse principper har israelerne med al sandsynlighed tilsidesat i krigen mod Gaza, hedder det. 

Ødelæggelserne og metoderne er værre end under tidligere konflikter, og dødstallene er højere end under konflikten for seks år siden, hvor Goldstone-rapporten konkluderede, at der var tale forbrydelser mod menneskeheden.

Der var i sommeren 2014 ikke alene tale om en optrapning af konfliktniveauet, men en “endnu mere bevidst tilsidesættelse af krigens love”.

Vil have adgang til Gaza

Den omfattende Gaza-rapport foreslår, at de juridiske aspekter af krigen bliver afdækket, således at det kan blive slået fast, om Israel har begået krigsforbrydelser.

Det er vigtigt, at bl.a. den internationale undersøgelseskommission anført af FN får adgang til Gaza hurtigst muligt for at vurdere, om der har foregået menneskeretskrænkelser og overtrædelser af krigens love.

Ofrene skal have deres sag prøvet ved en domstol og have oprejsning for deres lidelser, hvis de har været udsat for overgreb. 

De første skridt mod en international retssag er taget med Palæstinas nylige ratifikation af  Rom-Statutten for den Internationale Straffedomstol (ICC) med virkning fra 1. april 2015, og ICCs beslutning om at iværksætte en forundersøgelse af sagen er de første skridt.

Palæstina har anmodet ICC om, at ratifikationen skal have tilbagevirkende kraft fra 13. juni 2014, dagen da Israel indledte sin militære operation i Gaza-striben.

Hvis ansøgningen godkendes, vil den internationale straffedomstol have mulighed for at føre sag mod Israel og stille de ansvarlige til regnskab for deres krigsforbrydelser.

De psykiske konsekvenser

Rapportens forfattere har tillige undersøgt de psykiske konsekvenser af krigen i Gaza.

Langt størstedelen af de 68 patienter, som lægerne talte med, udviste i varierende grad symptomer på PTSD – posttraumatisk belastningsreaktion, herunder søvnløshed, flashbacks, mareridt og depression. 

Der er et massivt behov for behandling af de psykiske skader, men for palæstinenserne i Gaza er det meget svært at få ordentlig behandling for PTSD.

Man kan frygte, at antallet af personer med PTSD vil stige med tiden, da det typisk viser sig efter måneder eller år. 

—————–

Rapporten er 2. februar 2015 tillige blevet offenliggjort af det internationalt anerkendte British Medical Journal – Open – se

BMJ 2015; 350 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h593 (Published 02 February 2015).

Yderligere oplysninger hos:

ATSF-fonden ved Bent Sørensen tlf. 45 80 10 20 eller 

Tue Magnussen mobil 23 35 10 88.