Dansk tænketank: Ny global demokratisk struktur som værktøj til at løse verdens kriser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En global økonomi, der reguleres på basis af et princip om globalt demokrati, hvor alle lande inddrages med FN i centrum og der kan lanceres fælles effektive løsningsforlag.

Det er konklusionen i en rapport fra centrum-venstre tænketanken Cevea om, hvordan verden kan løse finanskrisen og fødevarekrisen og undgå fremtidige kriser, skriver Cevea på sit website fredag.

Den finansielle og økonomiske krise har haft mange negative konsekvenser for befolkninger verden over. Samtidig har krisen skabt fornyet debat om det herskende globale økonomiske system og de globale styringsmekanismer, hedder det i en pressemelding om rapporten.

Der er tegn på små forandringer i den førte økonomiske politik, idet der arbejdes på regulering af finansielle og økonomiske forhold på globalt plan, som tidligere var utænkeligt.

Krisen er en oplagt mulighed for at tænke nyt og ændre kurs. Men det er ikke kun politikken, der skal ændres, også beslutningsstrukturerne, skal i spil.

Målet må være at sikre en global økonomi, der reguleres på basis af et princip om globalt demokrati, hvor alle inddrages og hvor der lanceres fælles effektive løsningsforlag til at rette op på den nuværende krise og undgå fremtidige kriser.

Der er brug for et samlingspunkt, der kan koordinere en mere sammenhængende indsats på det internationale økonomiske og sociale område.

FN må mere på banen, da det er det eneste institutionelle forum, der kan være udgangspunktet for en mere demokratisk platform for fremtidige beslutninger.

FN økonomiske og sociale råd, ECOSOC, har et overset potentiale til at udfylde denne rolle. ECOSOC har allerede et mandat til at koordinere økonomiske og sociale aktiviteter under sig, og er i stand til at nedsætte råd.

ECOSOC kritiseres dog ofte for at være ineffektivt og har langt fra magten til at agere, som det ellers har været hensigten at det skulle.

Et styrket ECOSOC mandat kan danne grobund for et nyt råd, der tager sig af krisestyringen og samtidig er beslutningsdygtigt. Rådet skal have en status, der er parallel med Sikkerhedsrådet i FN.

For at kunne løfte sine opgaver effektivt og demokratisk skal rådet kunne, koordinere indsatsen mellem FN-organisationerne på den ene side og IMF, Verdensbanken og Verdenshandelsorganisationen (WTO) på den anden.

En sådan reform af de globale styringsmekanismer på det økonomiske og sociale område vil betyde, at de store økonomiers eksklusive klub, G20, får en kort levetid.

G20 er hverken repræsentativt, gennemskueligt eller beslutningsdygtigt. Det har ingen legitimitet til at træffe beslutninger, som berører andre end de 19 lande, der sammen med EU-formandskabet udgør det.

Reformen må sikre et mere demokratisk regime, hvor alle FNs 192 medlemslande får lettere adgang til at påvirke de globale politiske beslutninger.

Hvad skal der til, for at denne reform kan træde i kraft? Ikke meget andet end lidt global konsensus om en mere demokratisk struktur i det internationale system. Danmark kan levere et væsentligt bidrag i denne proces, hedder det i rapporten.

Rapporten kan ses i sin helhed på: http://www.cevea.dk/gen_filer/Cevea%20Global%20Governance-rapport.pdf

Yderligere oplysninger hos Kristian Weise, analyseleder for Cevea, e-mail [email protected] og tlf. 51 32 47 46.