Danske bønder skal investere i kommercielt afrikansk landbrug

Forfatter billede

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) lancerede tirsdag en fond, der skal bistå danske landmænd med kommercielle investeringer i bl.a. afrikansk landbrug, og som i første omgang har 40 millioner statslige kroner i kassen. Målet er at nå op på 800-900 millioner kroner.

Den nye landbrugsinvesteringsfond med de 40 millioner i startkapital skal på kommerciel basis investere i landbrugs- og fødevareprojekter i udviklingslande, skriver udenrigsministeioret i en pressemeddelelse.

Lanceringen af fonden finder sted på et fødevaretopmøde i Århus havn tirsdag.

Det er usikkert, hvor mange af kontinentets hundreder af millioner småbønder, der vil nyde godt af initiativet, idet det er lagt an på kommercielle brug i (lidt) større stil, hvor danskere går ind med know-how og kapital og u-landspartneren tillige formodes at skulle råde over en del kapital.

Den sidste forudsætning udelukker i praksis småbønderne. Det er imidlertid dem, der står for størsteparten af fødevare-produktionen i verdens u-lande.

Dette er påvist i talrige rapporter de senere år. Verdensbanken har bl..a fremhævet Malawis støtte til småbønderne, så de kan indkøbe såsæd, kunstgødning af andre dyrknings-fremmende remedier, hvilket har hævet fødevareproduktionen i det fatige land i det sydlige Afrika.

Se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-11-12/ny-rapport-st-t-sm-lokale-landbrug-i-udviklingslan

Dertil kommer, at langt de fleste småbønder er fattige kvinder, som knokler i marken for at skaffe sig et dagligt udkomme og overskud til salg på det nærmeste marked. 

Optimistisk Mogens Jensen

”Det er stor mundfuld at ville udrydde sult på globalt plan. Men det kan lade sig gøre, og danske landmænd og fødevareproducenter har mange af svarene på at skabe bæredygtig produktion af mad og dermed afhjælpe sultproblemerne på det afrikanske kontinent. Det skal vi udnytte,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Målet er, at danske pensionskasser og private fonde vil bidrage til landbrugsinvesteringsfonden, så de samlede investeringer i afrikanske afgrøder, hvor der er danske virksomheder involveret, når op på 800-900 millioner kroner.

Fonden indgår i regeringens nye eksportstrategi og forventes administreret af Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

”Investeringerne kan mætte en masse munde og skabe vækst lokalt. I mange afrikanske lande mangler de høstmaskiner, anlæg til at tørre korn og den nødvendige logistik til at sikre, at madvarerne når frem til forbrugerne i høj kvalitet. Alt det kan danske virksomheder levere,” siger Mogens Jensen.

Brug for dansk know-how

Danske fødevarevirksomheder er parate til at tage udfordringen på sig. Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, siger:

”I Danmark har vi gennem generationer opbygget en viden om fødevareproduktion, som man i mange andre lande efterspørger. Som eksempel kan man nævne vores gode avlsarbejde, den kultur, vi har bygget op omkring god hygiejne ude på gårdene, og vores veterinære kontrol gennem hele fødekæden,” siger Søren Gade og tilføjer:

”Vi er herhjemme blevet i stand til at producere mere og mere, uden at naturen, klimaet og miljøet er blevet belastet yderligere. Det er den form for produktion, der er brug for, hvis vi om nogle få årtier skal brødføde små 10 milliarder mennesker uden at ødelægge kloden.”

Det er Landbrug & Fødevarer, der står bag dagens topmøde på Århus havn, “Bæredygtig fødevareproduktion til en verden i vækst.” Her deltager flere end 220 virksomheder, erhvervsorganisationer og ngo’er.

Der vil være indlæg fra bl.a. EU’s klimakommissær Connie Hedegaard, Giuseppe Fantozzi fra Verdensbanken, Søren Gade og Mogens Jensen, som alle giver deres bud på løsninger på bæredygtig fødevareproduktion i verdens u-lande.

Se også U-landsnyt.dks store tema i sin tid om landbrugsbistanden på http://www.u-landsnyt.dk/tema/debat-om-landbrugsbistanden