Danske elever vil kaste lys på grønlandske unges problemer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Vi er Danmarks globale elevbevægelse,” lød startsskuddet på Operation Dagsværks Stormøde.

Marie Keiding går på Christianshavn gymnasium, hun er bestyrelsesmedlem i organisationen og indledte weekenden med beretninger og højdepunkter fra det forgangne år.

I denne weekend var engagerede unge fra landets gymnasier samlet på organisationens stormøde, hvor blandt andet valget af det kommende projekt var på programmet.

Valget faldt på et projekt til fordel for unge i Grønland, stillet af URK. Foruden dette projektet har eleverne debatteret om tre andre udvalgte projekter fra Care Danmark, VedvarendeEnergi og Mellemfolkeligt Samvirke.

Diskussionerne trak ud og stemmerne lå tæt, men ifølge Nadia Kriegbaum, elev fra Københavns Åbne Gymnasium, faldt valget på projektet i Grønland, fordi “vi håber, som Operation Dagsværk, at projektet kan bruges til at skabe mere ligeværd mellem danske og grønlandske unge.”

Diskussion om Danmarks ansvar

Kara Djurhuus, som er chef for lokal og global handlekraft hos URK udtrykker sig begejstret om det kommende samarbejde:

“Som Danmarks globale elevbevægelse ønsker vi at blande os i den diskussion omkring Danmarks ansvar for Grønland og skabe en indsigt hos danske unge om forholdene på Grønland”, fortæller Emil Asmussen fra Operation Dagsværks bestyrelse. “Jeg skal det næste halve år være med til at producere undervisningsmaterialer, der kan sætte en større kontekst på de samfundsmæssige udfordringer som Grønland står overfor i dag”.

I starten af 2018 drager unge sekretariatsfrivillige på researchtur til Grønland for at indsamle materiale til udvikling af undervisningsmaterialer, kampagnefilm og den landsdækkende oplysningskampagne. Operation Dagsværk ser frem til sammen med URK, GRK og unge i Grønland at skabe oplysningskampagnen målrettet danske unge samt et projekt der skydes i gang i Grønland i 2019.

Baggrund

  • Operation Dagsværk er Danmarks globale elevbevægelse og kernen er eleverne på de danske ungdomsuddannelser. På det årlige Stormøde udvælger eleverne et udviklingsprojekt og dertilhørende nationale og internationale samarbejdspartnere. Med udgangspunkt i det valgte projektet, udvikler og gennemfører frivillige unge en oplysningskampagne, målrettet eleverne på de danske ungdomsuddannelser. Med sloganet oplysning, stillingtagen og handling, mobiliserer de frivillige unge andre unge til at arbejde på Dagsværkdagen – alt sammen til fordel for unges uddannelse og rettigheder et andet sted i verden. Se mere om Operation Dagsværk på vores hjemmeside eller læs mere om det kommende projekt.
  • Ungdommens Røde Kors er Danmarks største humanitære ungdomsorganisation, der engagerer over 20.000 børn og unge i stærke fællesskaber. Ungdommens Røde Kors er en selvstændig organisation under Røde Kors i Danmark, der lige nu er til stede i 101 danske byer med aktiviteter som tæller alt fra ferielejre, lektiecaféer, mentorordninger til hospitalscaféer, rollespil og konflikthåndteringskurser. Herudover har Ungdommens Røde Kors internationale projekter i bl.a. Zimbabwe, Østeuropa og Grønland. Læs mere om Ungdommens Røde Kors på www.urk.dk
  • Om Kalaallit Røde Korsiat/Grønlandsk Røde Kors er en selvstændig organisation tilknyttet det internationale Røde Kors netværk og funderet på disses principper og værdier. I 1992 blev Kalaallit Røde Korsiat frakoblet Dansk Røde Kors. KRK har været økonomisk uafhængig siden 2008. Kalaallit Røde Korsiat arbejder for at give borgere i Grønland mu­lighed for at engagere sig frivilligt i praktisk og humanitært arbejde i deres lokalsamfund, bl.a. via genbrug, arktisk og psykisk førstehjælp og diverse sociale projekter, herunder ungeprojektet INUA. KRK har et bredt samarbejde med lokale aktører i hele Grønland.