Danske øko-varer skal også kunne leveres af afrikanske bønder

Forfatter billede

Den danske eksport af økologi er brat stigende, men listen over varer, vi ikke selv kan levere, er lang og det skal afrikanske bønder nu være med til at løse, skriver Jyllands-Posten lørdag.

Grøn Fokus, der er et øko-datterselskab af CH Interfrugt i Slagelse, har investeret i Tanzania med en ny forretningsmodel, som går ud på, at firmaet oplærer afrikanske landmænd i at dyrke økologiske varer og derefter køber varerne og eksporterer dem til det europæiske marked.

“Det giver det god mening at bruge Tanzania, som har jorden og klimaet til at producere mange af de varer, som efterspørges”, siger Laila Venø Bendtsen til avisen.

Hun er souschef og kundekonsulent i Grøn Fokus og har flere gange været i Tanzania for at opbygge samarbejdet med lokale landmænd og forretningsfolk.

Den store udfordring er ikke at oplære landmændene i at dyrke økologi, men derimod sikre, at varerne forbliver økologiske hele vejen til slutmarkedet. I Tanzania sprøjter man f.eks. ofte alle hjørner i trækasser med rottegift.

“Vi er nået langt i processen og har certificerede produkter, som skal høstes til april”, siger Laila Venø Bendtsen.

Grøn Fokus satser på produktion og eksport af primært tørvarer, f.eks. bønner, solsikkekerner og forskellige former for nødder og frugter.

Økologisk Landsforening oplever, at stadig flere firmaer indgår partnerskaber med afrikanske landbrug. 

Regeringen, SF og Enhedslisten har netop afsat 120 mio. kr. til at fremme økologi i Danmark på årets finanslov. En del skal bruges til at fremme salget af økologiske varer, noterer Jyllands-Posten.