Danske organisationer vil have mere pres på Israel i Gaza-spørgsmålet

Laurits Holdt

Seks fremtrædende organisationer opfordrer udenrigsministeren til at lægge mere pres på Israel for at stoppe blokaden af den palæstinensiske enklave Gaza. Blokaden hindrer bl.a. import af materialer til at genopbygge området efter krigen i sommeren 2014.

Seks danske organisationer – DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, Amnesty International, dansk afdeling, Euro-Mediterranean Human Rights Network, FN Forbundet, Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke – har i fællesskab skrevet til udenrigsminister Martin Lidegaard (R), for at få ham til at lægge mere pres på Israel for at ophæve blokaden af Gaza.

Læs brevet herunder:

Torsdag den 19. februar 2015

Kære Martin Lidegaard,

Undertegnede organisationer vil gerne takke for vores møde omkring Gaza den 27. oktober 2014. I forlængelse af vores møde sender vi hermed en kort opdatering vedr. situationen i Gaza, samt Palæstinas nylige tiltrædelse af Rom-statutten.

Fem måneder efter operation ’Protective Edge’ er genopbygningen efter sommerens bombardementer knapt gået i gang, og den israelske blokade af Gaza opretholdes på uændrede vilkår. Vinteren har indtil nu været hård. Titusinder af palæstinensere er uden tilstrækkelig ly, oversvømmelser har gjort situationen endnu værre for de mange internt fordrevne, og folk er desperate. Det er nu på ottende år, at blokaden kollektivt afstraffer den palæstinensiske befolkning i Gaza – en grov overtrædelse af den humanitære folkeret.

Den positive effekt af den nye ’Gaza Reconstruction Mechanism’ er udeblevet, og selvom importen af byggematerialer steg en smule i december i forhold til oktober og november, ligger mængden af importerede byggematerialer stadig langt under den mængde, der anslås som nødvendig for blot at genopbygge det ødelagte. Den 28. januar 2015 meddelte UNWRA desuden, at man foreløbigt må indstille bistand til genopbygning i Gaza pga. manglende midler. Som civilsamfundsorganisationer ser vi med stor bekymring på de manglende fremskridt i Gaza og ønsker desuden at advare mod, at Mekanismen bliver en erstatning for en ophævelse af blokaden.

Den 31. december 2014 accepterede Palæstina ICC jurisdiktion over de besatte områder med tilbagevirkende kraft til 13. juni 2014, og 2. januar indgav PA anmodning til FN om at tiltræde Rom-statutten. Dette giver ICC mulighed for at åbne undersøgelser af eksempelvis Operation ’Protective Edge’, og Palæstina mulighed for fremadrettet at indgive sager til ICC. Forud for Palæstinas officielle tiltrædelse i april har en anklager hos ICC den 16. januar indledt en undersøgelse af mulige krigsforbrydelser udført af Israel siden 13. juni. Vi ser meget positivt på denne udvikling.

Vi ser også meget positivt på Udenrigsministerens støtte til en uvildig undersøgelse af sommerens krig i Gaza, og håber at det danske Udenrigsministerium fortsat vil arbejde for at FN undersøgelseskommission får adgang til Gaza, samt bakke op om mulige fremtidige sager i ICC. Vi ser dog også med bekymring på den nylige fratrædelse fra FNs undersøgelseskommission af dens leder, William Schabas, på grund af israelske påstande om hans partiskhed, fordi han tidligere havde udført en konsulentopgave for PLO. Sådanne beskyldninger kan desværre være medvirkende til at fjerne fokus fra kommissionens vigtige arbejde.

Vi vil med dette takkebrev gerne benytte lejligheden til igen at opfordre Udenrigsministeriet til at lægge pres på Israel – både bilateralt og gennem EU. Vi opfordrer derfor Udenrigsministeriet og ministeren til:

– At holde Israel til ansvar for overtrædelser af den humanitære folkeret og betinge samarbejde på fremskridt i forhold til overholdelse af denne. I særdeleshed med henblik på at sikre en betingelsesløs ophævelse af blokaden og en permanent åbning af Erez-overgangen, således at civile og varer frit kan bevæge sig mellem Gaza og Vestbredden inklusiv Østjerusalem.

– At arbejde for en åbning af Rafah overgangen til Egypten.

– At sikre, at genopbygningen sker i overensstemmelse med den humanitære folkeret og i lighed med AIDAs genopbygningsprincipper, som vi delte med dig på vores møde i oktober1, medvirke til at sikre at tilstrækkelige mængder genopbygningsmateriale får lov at komme ind i Gaza, at genopbygningsmekanismen hverken anerkender eller bidrager til at understøtte den ulovlige blokade og at palæstinensiske ressourcer, arbejdskraft og materialer, involveres i genopbygningen.

– At sikre at EU, i overensstemmelse med Europarådets beslutning fra 2011 omkring ICC, bakker op om Palæstinas tiltrædelse af ICC, og endvidere styrker straffedomsstolens evne til frit og uhindret at opfylde sit mandat og at man, i overensstemmelse med sine internationale forpligtelser, samarbejder med domstolen i eventuelle fremtidige sager.

– At fordømme Israels beslutning om at tilbageholde de skatteindtægter, som de opkræver på vegne af de palæstinensiske selvstyremyndigheder, da dette er et brud på Israels forpligtelser under den humanitære folkeret som en besættelsesmagt og udgør kollektiv afstraffelse.

Som civilsamfundsorganisationer mener vi, at det er essentielt at blokaden af Gaza løftes og at Gazas befolkning får adgang til markeder og bevægelsesfrihed.

Vi ved at Udenrigsministeriet deler mange af vores bekymringer omkring situationen i de palæstinensiske områder, særligt Gaza, og at den danske regering løbende bringer dette op i EU-regi. Vi håber, at udenrigsministeriet vil benytte sig af vores ekspertise på området, og vi er selvfølgelig til rådighed for yderligere oplysninger, såfremt du/I skulle ønske dette.

Vi vedlægger til dette brev rapporten fra den fact-finding mission til Gaza, i kølvandet på operation Protective Edge, som Physicians for Human Rights-Israel, Al Mezan Center for Human Rights-Gaza, Gaza Community Mental Health Programme og Palestinian Center for Human Rights-Gaza har udarbejdet og udsendte den 20. januar i år samt B’tselems nyligt udgivne rapport Black Flag, der ligeledes dokumenterer overtrædelser af den humanitære folkeret under sommerens krig.

Med venlig hilsen

DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur

Amnesty International, dansk afdeling

Euro-Mediterranean Human Rights Network

FN Forbundet

Folkekirkens Nødhjælp

Mellemfolkeligt Samvirke

Se brevet i dets originale form (PDF, 2 sider)