Demokratiforkæmper knokler videre i Swaziland

Laurits Holdt

Af Lise Thorsen, Socialdemokraternes Internationale Udvalg

Det i stigende grad isolerede Swaziland ledes af en enevældig konge, selvom det både har et parlament og en premierminister. En af parlamentets få åbenlyse demokratiforkæmpere går nu – igen – op mod styret.

Jan Sithole, medlem af Swazilands parlament for partiet Swadepa (Swazi Democratic Party) er igen i infight med landets politiske system.

Swazilands grundlov påbyder, at parlament og regering vedtager en lang række love for at kunne føre grundlovens ord ud i livet. Med andre ord de love, som landet skal regeres efter ”til daglig”.

Men det er ikke sket i særlig stort omfang, og Jan Sithole har derfor bedt premiereministeren forklare, hvorfor og hvor længe det lille land i det sydlige Afrika skal vente på den lovgivning, der er nødvendig for at landet overhovedet kan regeres.

Jan Sithole har samtidig stillet spørgsmål om, hvad regeringen vil gøre for at nå op på den 30 procents repræsentation af kvinder i parlamentet, som landets grundlov påbyder – en procentsats som man er meget langt fra at nå i øjeblikket. Og han har ikke mindst stillet krav om, at politiske fanger løslades.

For øjeblikket er både en menneskerettigheds-forkæmpende advokat og en journalist samt præsidenten og en ungdomsleder fra det andet oppositionsparti fængslet og dømt for at bruge deres ytringsfrihed.

Swaziland regeres af en enevældig konge, som udpeger både regering og en del af parlamentets medlemmer. Der er dog også en gruppe politikere, der vælges ved direkte valg. Politikerne vælges som enkeltpersoner, ikke som medlemmer af et parti, for politiske partier er ikke velset i Swaziland, hvor politikere, der kæmper for social retfærdighed, overvåges og chikaneres.

Jan Sithole er det ene af kun to parlamentsmedlemmer, der åbent repræsenterer et parti – nemlig partiet Swadepa, som svarer til det danske Socialdemokrati. Swadepa arbejder åbenlyst for et demokratisk flerpartisystem.

Styret er p.t. under ekstra pres, fordi USA har opsagt den nuværende frihandelsaftale, da Swaziland ikke vil skrive under på de krav om menneskerettigheder, USA stiller til alle de afrikanske nationer, der er med i aftalen.

Kongen har indtil nu – som den eneste statsleder – blankt afvist at underskrive aftalen, som USA derfor opsagde tilbage i maj. Hvis det ikke lykkes at finde en løsning, vil det pr. 1. januar næste år i yderste konsekvens betyde, at tusindevis af jobs forsvinder fra Swazilands produktion.

Swadepas parlamentsmedlem har derfor også stillet spørgsmål til premiereministeren om, hvad han og hans regering vil gøre for at, Swaziland kan beholde sin livsvigtige frihandelsaftale.

Lise Thorsen rapporterer fra Swaziland som udsendt i forbindelse med Socialdemokraternes samarbejde med SWADEPA, hvor et nyt, treårigt projekt netop er blevet kickstartet.