Demonstranter i Mexico lukker for vandet i USA

gettyimages-1058417734
Rio Bravo er en af floderne ved grænsen mellem Mexico og USA
Foto: RIAU IMAGES / Barcroft Media via Getty Images
Thomas Jazrawi

22. oktober 2020

Mexico skylder vand til USA. Ifølge en aftale mellem de to stater skulle store vandmængder, også i år, have flydt fra den mexicanske delstat og ind over grænsen, men lokale demonstranter har overtaget kontrollen med en dæmning og sat en stopper for forsyningen. 

Lørdag den 24. oktober var frist for levering af vandet. Blot to dage inden lykkedes det imidlertid den mexicanske præsident, Andrés Manuel López Obrador, at få en aftale i hus med amerikanerne. Det skriver flere medier, herunder BBC

Dermed er en større diplomatisk strid mellem landene undgået.

Oprør mod betaling af vandgæld
Mexico og USA har en fælles aftale om fordeling af vandressourcerne i de store floder i grænseområdet. Den er fra 1944 og handler om vandet i Coloradofloden, Tijuanafloden og Rio Bravo. 

Aftalen er fleksibel på den måde, at Mexico kan vente med at levere deres bidrag, hvis der er udfordringer med vandmangel. Det mellemamerikanske land udnytter ofte denne fleksibilitet, da man håber på, at dæmninger kan fyldes op af store pludselige regnmængder for eksempel i forbindelse med orkaner, skriver Washington Post

Det er imidlertid ikke sket op til fristen i år. Tværtimod har der været tørke i mange af de områder, som er afhængige af de mexicanske dæmninger tæt ved den amerikanske grænse. En af disse, La Boquilla-dæmningen, blev i sidste måned belejret af vrede, lokale bønder, der selv desperat har brug for vandet til deres marker. 

”Når staten kommer for at stjæle vores ejendom, kan vi ikke se andre muligheder end at beskytte den,” siger en talsperson for bønderne til The Guardian.

Der har hele året igennem været voldsomme optøjer, hvor demonstranter har brændt regeringsbygninger ned, smadret biler og i en periode holdt politikere som gidsler, skriver New York Times.

I september stormede tusindvis af demonstranter så La Boquilla og overmandede sikkerhedstyrkerne og bremsede de mexicanske myndigheder i at levere de vandmængder, som landet skylder USA. 

Undgår diplomatisk krise
På den anden side af grænsen bad guvernøren i Texas imidlertid den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, om at presse Mexico til at overholde aftalerne, beretter Foreign Policy.

Og torsdag blev der så i allersidste time indgået en aftale mellem de to lande. Mexico får mulighed for at tilbagebetale de skyldige vandmængder ved at levere vand fra to fælles dæmninger på grænsen –Falcon og Amistad – som er underlagt andre aftaler om fordeling af vandressourcerne. 

Det er en løsning, som glæder den mexicanske præsident. 

“Hvis vi har behov for vand til menneskeligt forbrug, vil de (USA, red.) levere det, og hvis vi har en alvorlig tørke, vil de hjælpe os. Jeg vil benytte lejligheden til at takke regeringen i USA for dens forståelse og solidaritet,” siger han, ifølge BBC

Washington Post beretter, at López Obrador har været nervøs for, at sagen kunne blive en brik i det amerikanske præsidentvalg, som finder sted den 3. november, hvilket kunne skabe negativ omtale af Mexico.

Præsidenten har udtalt, at i modsætning til sidst har tonen om Mexico denne gang været “respektfuld” – i valgkampen op til præsidentvalget i 2016 beskyldte den nuværende amerikanske præsident Donald Trump Mexico for at sende voldtægsforbrydere over grænsen. 

De to præsidenters overraskende venlige forhold, siden Trump indtog det Hvide Hus, har imidlertid, ifølge Washington Post, været medvirkende til, at den nye aftale kunne indgås. 

Tørke, klima og korruption
Tørke har været en central del af modstanden mod at levere den lovede vandmængde. I fremtiden vil konflikter om vand i grænseregionen sandsynligvis skærpes på grund af klimaforandringer, skriver World Politics Review.

NAFTA, den nordamerikanske handelsaftale mellem Canada, Mexico og USA, har ifølge New York Times også øget vandmanglen på den mexicanske side af grænsen. Siden aftalen blev indgået i 1990’erne er det mexicanske vandforbrug steget. Det skyldes, at mange har bosat sig i grænseregionen, og at landbrugsproduktionen er sat i vejret, for at Mexico kan sende fødevarer over grænsen til USA.

Dertil kommer, at administrationen af vand i Mexico ikke er særlig populær. Den nationale vandkommission, CONAGUA, møder kritik lokalt og har været udsat for angreb. Der er beskyldninger om korruption i agenturet, og det er med til at øge spændingerne.