Den danske model inspirerer: Egyptere tager hul på social dialog

Forfatter billede

Af Sofie Hviid, Ulandssekretariatet

På det egyptiske arbejdsmarked ser parterne traditionelt hinanden som modstandere og tillid – eller manglen på samme – er den største udfordring. Men med de første spæde skridt mod dialog kan egypterne gå nye tider i møde. 

Nogle af deltagerne så lidt skeptisk til, men langt de fleste lyttede oprigtigt interesseret, da Kasper Palm fra Dansk Metal og Ulrik Damm fra Dansk Industri (DI) holdt oplæg på et seminar om social dialog og den danske model i Kairo i februar.

Oplæggene var led i et to-dages seminar, arrangeret i samarbejde mellem LO/FTF, Ulandssekretariatet, DI, International Labour Organization (ILO) og Federation of Egyptian Industries (FEI).

Formålet var at inspirere de egyptiske parter til at begynde at nærme sig hinanden, fortæller Ulrik Damm, der er fagleder i Dansk Industri.

Der er tale om de første små skridt på vej mod social dialog i et land, hvor tillid til hinanden langt fra er naturligt.

Uden tillid går det ikke

”Du kan have alle de systemer, du vil, men hvis der ikke er grundlæggende tillid, kommer man ingen vegne”, anfører Ulrik Damm og uddyber:

“Hvis begge parter tror, at den anden snyder, nytter det ikke noget. Man skal have en fælles forståelse for, at hvis man bekriger hinanden, er der ingen mulighed for dialog. Den form for samhørighedstanke er vigtig at forstå.”

I et land som Egypten, hvor arbejdsmarkedet – ligesom resten af samfundet – har været præget af voldsomme uroligheder de senere år, er det et stort skridt blot at få parterne samlet i samme lokale. 

Klare og indgroede fjendebilleder

Lidt karikeret kan man sige, at lønmodtagere traditionelt betragter arbejdsgiverne som nogen, der ønsker at snyde med lønnen og holde fast i sine goder.

Arbejdsgiverne betragter derimod fagbevægelsen som nogen, der blot ønsker at lave ballade med urimelige krav og strejker, uden at tilbyde noget den anden vej.

I sit oplæg understregede Kasper Palm, faglig sekretær i Dansk Metal, derfor, hvor vigtigt det er, at arbejdere og arbejdsgivere skal bruge hinanden som gensidige parter – og at man som lønmodtager ikke skal gå på gaden og demonstrere, så snart der opstår uenigheder:

”Den største udfordring for egypterne er at gå fra aktivisme til realforhandlinger. Hvis der er utilfredshed, er egypternes instinkt at gå på gaden eller strejke. Det er selvsagt nødvendigt nogle gange, men de bedste resulter kommer altså ved forhandlingsbordet.”

Starter fra bunden

Læs videre på 

http://www.ulandssekretariatet.dk/content/egypterne-tager-hul-paa-social-dialog

Artikllen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens fælles organisation for udviklingsbistand.