DIGNITY skal diskutere tortur med Tunesiens præsident

Forfatter billede

Fængselstilsyn og et nyt nationalt rehabiliteringscenter for torturofre er øverst på dagsordenen, når direktøren for DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur – Karin Verland, tirsdag mødes med Tunesiens præsident Moncef Marzouki.

Der er således ikke kun tale om et høflighedsvisit, for der finder stadig tortur sted i Tunesien, skriver DIGNITYi en pressemeddelelse mandag.

På mødet vil de to bl.a. drøfte DIGNITYs planer om at oprette et nationalt rehabiliteringscenter for torturofre i Tunesien i stil med det, som DIGNITY driver i Danmark.

Derudover vil Karin Verland diskutere med præsidenten om, hvordan Tunesien sikrer, at et kommende uafhængigt NGO-fængselstilsyn får de bedste rammer for at kunne fungere.

Tunesien har som et af de få lande i Mellemøsten og Nordafrika lukket op for, at civilsamfunds-organisationer kan gennemføre uafhængige tilsyn med fængslerne.

”Tunesien er et af de lande, som er nået længst med reform-processerne, siden revolutionen for tre år siden sendte diktator Ben Ali i eksil på Den arabiske Halvø”, siger Karin Verland.

“Det har været en eksemplarisk udvikling, vi har været vidner til. Tunesiens politikere skal have stor ros for fremskridtene på menneskerettighedsområdet. Særligt på i kampen mod tortur er der fremskridt”.

“Og et fængselstilsyn, som kører uafhængigt af det nationale fængselstilsyn, vil være vigtigt redskab i forebyggelsen af tortur og andre overgreb”, lægger hun til.

Mange sager og ingen torturbøddel stillet til regnskab

Der er helt klare tegn på, at menneskeretsområdet har høj prioritet i det nordafrikanske land. Mens parlamentet var fanget i en magtkamp sidste år, blev det alligevel enigt om at vedtage den lov, som danner den juridiske ramme for det nationale fængselstilsyn i landet.

Tunesien har i 2011 ratificeret tillægsprotokollen til FN’s torturkonvention også kaldet OPCAT.

OPCAT forpligter en stat til at oprette et nationalt fængselstilsyn, som skal sikre sig, at forholdene de steder, hvor personer siddet frihedsberøvet, ikke udvikler sig til tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling.

”Tunesien er lige nu i en skrøbelig situation, som det altid er tilfældet i stater, der har været igennem en voldsom omvæltning, men vi er optimister, for vi kan se reelle fremskridt og vigtige politiske signaler om forandring”, udtaler Karin Verland.

Selv om tortur i dag ikke er så udbredt som tidligere – særligt i fængslerne er det lykkedes at forbedre forholdene – er det fortsat et problem.

DIGNITY samarbejder lige nu med en lokal tunesisk partner, Organisation Tunisienne contre la Torture (OCTT), om at dokumentere tortursager og tilbyde retshjælp til torturofre.

OCTT er involveret i flere end 150 sager om tortur og anden umenneskelig behandling.

Ingen af disse sager har endnu ført til endelig dom mod torturbødlerne eller erstatning til deres ofre.

Mange torturofre får ikke behandling

Udover problemer med at føre sag mod deres bødler, hvilket er meget usikkert, står mange ofre med ubehandlede traumer.

Selv om der i dag er mulighed for rehabilitering via DIGNITYs kontor i Tunis, er det langt fra nok til at dække hele behovet i det nordafrikanske land.

”DIGNITY har på nuværende tidspunkt slet ikke den fornødne kapacitet til at imødekomme det meget store behov for torturbehandling, som landet har”, anfører Karin Verland og uddyber:

“Man skal huske på, at Tunesien har været et barskt diktatur igennem flere årtier. Det har skabt en meget stor gruppe af torturofre, som længe har levet ubehandlet med deres traumer. Samtidig kommer der også nye ofre til”.

“Derfor er det meget vigtigt at få oprettet et nationalt center, som kan tilbyde behandling i langt større skala, end vi kan lige nu”.

Yderligere oplysninger hos:
Anders Bernhoft, pressechef /talsmand
Tlf: 33 76 06 00 og mobil: 22 52 86 57
E-mail: [email protected]
web: www.dignityinstitute.dk