DK virksomheder interesseret i Kenya uanset sikkerhedsproblemer

Laurits Holdt

Omkring 60 danske virksomheder er aktive i Kenya og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, der er på rundrejse i Østafrika, mødtes mandag med nogle af dem. Bl.a. to iværksættere, der lancerer en netbaseret musiktjeneste i Østafrika.

Mogens Jensen (S) er på rundrejse i Østafrika med første stop i Kenyas hovedstad, Nairobi. Her mødtes han mandag med nogle af de omkring 60 danske virksomheder og erhvervsfolk, der er til stede på det vækstprægede, men vanskelige kenyanske marked, hvor Danida har arbejdet i 50 år. Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Vores mangeårige udviklingssamarbejde med Kenya har været med til at bane vejen for en lang række danske virksomheder. Der er opbygget et tæt samarbejde og stærke relationer til myndigheder og enkeltpersoner i kraft af Danidas tilstedeværelse, som danske virksomheder forstår at udnytte,” siger ministeren.

Han deltog i et arrangement i det nystiftede Danske Business Netværk med små og store virksomheder som Maersk, Grundfos, Novo Nordisk, Orana og Unumed, der sælger IT-systemer til hospitaler og klinikker.

Her præsenterede Vestas projektet Wind for Prosperity i Kenya, der skal give fattige kenyanere adgang til ren og billig energi på kommercielle vilkår.

Projektets finansiering kommer blandt andet fra investeringsselskabet Frontier Investment, der administrerer danske pensionsopsparinger og som ser en god investering i energiprojekter i udviklingslande.

Mdundo

Handels- og udviklingsministeren mødtes også med et par unge danske iværksættere bosat i Kenya, der har startet en afrikansk musiktjeneste Mdundo – som betyder beat på swahili.

Mdundo er en form for afrikansk Spotify (en internetbaseret tjeneste, der gør det muligt at høre musik via nettet – uden at eje det selv, red.), der hjælper kenyanske musikere med at tjene penge på deres musik. Musiktjenesten foldes nu ud over flere afrikanske lande.

”Danske iværksættere, små og store virksomheder har den viden, teknologi og de løsninger, der efterspørges i Kenya og andre afrikanske lande. Det gælder både inden for bæredygtig energi, miljø, landbrug, fødevarer og internetbaserede løsninger,” siger Mogens Jensen, der på førstedagen af sit besøg i Østafrika også mødtes med landets finansminister.

Den kommercielle interesse for Kenya sker på trods af en stigning i antallet af væbnede angreb fra den somaliske terrororganisation Al Shabaab, der stod bag angrebet på indkøbscentret Westgate i Nairobi for et år siden, hvor 67 mennesker blev dræbt.

Og som siden har gennemført en lang række angreb, særligt langs kysten, der har kostet omkring 300 mennesker livet.

Sikkerhedssituationen og Danmarks støtte til at skabe fred og stabilisering i Østafrika indgår i Mogens Jensens politiske samtaler.