“Dødens fortrop” hærger Guinea – skrækscenariet er et fly til Europa

Forfatter billede

Udbrud af den dødelige ebola-virus i Guinea frygtes at have spredt sig til nabolandene Liberia og Sierra Leone, skriver DR online tirsdag. Mindst 59 personer er allerede bukket under for den ekstremt smittefarlige virus i det vestafrikanske land – en virus, der har fået tilnavnet “dødens fortrop”.

“Der udskilles utroligt meget virus og der skal ingenting til. Siden årtusindeskiftet er der kommet mere hyppige udbrud, mens de tidligere ramte med 10 eller 20 års mellemrum. Samtidig er virussen rykket fra Centralafrika og ud mod kysten”, forklarer Anders Fomsgaard, der er overlæge og professor ved Statens Seruminstitut.

“Det kan skyldes den øgede industrialisering og bygning af veje, så virus er kommet ind i nye områder”, siger han til DR online tirsdag.

Der er endnu ikke er fundet nogen kur eller vaccine imod ebola. Så selv om en virus som hiv er langt mere udbredt globalt, skaber det stor frygt, når der konstateres ebola, forklarer Anders Fomsgaard:

“Skrækscenariet er, at en syg person – det kunne være en europæer, der arbejder dernede for Læger uden Grænser – kommer med en jumbojet til Europa”.

“Der er jo daglige afgange til tre-fire franske byer, og her kan det være, man smitter de hundredevis af passagerer om bord, som skal videre til Amsterdam, Oslo eller København”.

Ebola har været kendt siden 1976, da den dukkede op i det dav. Zaire (nu DR Congo) ved Ebola-floden og forårsagede 430 dødsfald.

Ebola-virus smitter fra person til person via kropsvæsker som blod og spyt. Når virus trænger ind i væv og organer, går de i opløsning, hvilket er årsag til omfattende blødninger, som forårsager en dødelighed på mellem 50 og 90 procent.