Dødstallet stiger dramatisk i Myanmar, hvor militæret optrapper volden mod demonstranter

gettyimages-1231709329
En såret demonstrant bliver transporteret til hospitalet under protesterne mod militærkuppet søndag den 14. marts, hvor 74 demonstranter mistede livet.
Foto: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

16. marts 2021

Militæret optrapper sine angreb mod demonstranter i Myanmar, og dødstallet er steget dramatisk over de seneste dage. Under søndagens store demonstration mistede 74 demonstranter livet, da sikkerhedsstyrker gik løs på dem, og dagen efter mistede yderligere 20 mennesker livet. Det oplyser den myanmarske menneskerettighedsorganisation The Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) i sin seneste opgørelse fra 16. marts.

Værst gik det til i landets største by, Yangon. I byens store, fattige kvarter Hlaing Tharyar, der er hjemsted for store tekstilfabrikker, udbrød der voldsomme kampe mellem militær og indbyggere, der med interimistiske skjolde lavet af fladmaste dåser som værn mod kuglerne forsøgte at redde sårede demonstranter.

En læge fortalte AFP, at hun havde behandlet mindst 50 sårede, mens 15 demonstranter var omkommet, men at dødstallet formodentlig ville stige.

Efter urolighederne i området, hvor også kinesiske fabrikker blev sat i brand, indførte militærstyret krigsretstilstand i både Hlaing Tharyar og et nabokvarter.

”Fortsæt revolutionen”
Siden militæret afsatte den demokratisk valgte regering og tog magten i Myanmar ved et kup den 1. februar, har 183 mennesker mistet livet og 2.175 er blevet arresteret, oplyser AAPP.

Men de tusindvis af demonstranter står fast og er ikke indstillede på at give efter for militærets pres.

”Det her er folkets ønske. Vi vil aldrig nogensinde acceptere et militærdiktatur igen,” siger en ung kvinde med en megafon i et 26 minutter langt indslag på Al Jazeera, der lægger ud med billeder fra søndagens store demonstration

Også landets skyggeregering, dannet af politikere, der flygtede efter kuppet, tilskynder de civile myanmarerne til at fortsætte ”revolutionen”.

I en video på Facebook siger Mahn Win Khaing Than, den fungerede leder for det demokratisk valgte regeringsparti National League for Democracy Party, som også den fængslede Aung San Suu Kyi tilhører:

”Denne revolution er en mulighed for, at alle vi etniske brødre, der i årtier har lidt under militærdiktaturets undertrykkelse, står sammen om at skabe det føderale demokrati, vi så længe har stræbt efter.”

Internationalt har militærkuppet mødt fordømmelse, og økonomiske sanktioner er undervejs, men nogen decideret hjælp fra det internationale samfund må demonstranterne se langt efter. Mens dødstallet i landet stiger, samles demonstranter foran udenlandske ambassader og FN’s kontorer i landets store byer med skilte, der spørger: ”Hvor mange lig skal der til, før FN handler?”