DR Congo: Regeringen og M23-milits vil underskrive fredsaftale

Laurits Holdt

Det ventes at den berygtede oprørsgruppe vil slutte fred med regeringen i DR Congo. Gruppen blev reelt nedkæmpet af styrker fra regeringshæren og FNs slagstyrke, der i sommer blev indsat i den østlige del af landet.

For en gangs skyld er der gode nyheder fra den østlige del af den Demokratiske Republik Congo (DR Congo): Ifølge flere medier vil regeringen og oprørsgruppen M23 mandag underskrive en fredsaftale.

M23 blev for nylig mere eller mindre nedkæmpet af regeringshæren og FNs nye offensive styrke, der i sommer blev sat ind i området.

Det er en uge siden at M23 annoncerede, at den vil indstille sin væbnede kamp efter det militære nederlag, skriver nyhedsportalen All Africa mandag.

Aftalen forventes bl.a. at indeholde detaljer om, hvordan M23s medlemmer skal demobiliseres og eventuelt indlemmes i regeringshæren.

Mange af M23s medlemmer har allerede en gang været en del af regeringshæren. Gruppen opstod nemlig, da utilfredse medlemmer af hæren i foråret 2012 brød ud på grund af dårlig behandling.

Det østlige DR Congo har i årevis været hærget af kampe mellem regeringshæren og et utal af oprørsgrupper. Samtidig har nabolandet været direkte og indirekte involveret i kampene af flere omgang.

M23 har dog skilt sig ud fra mange andre af oprørsgrupperne på grund af en til tider ekstrem voldelig fremfærd.

En FN-rapport har bl.a. kritiseret Rwandas regering for at støtte M23. Det blev dog afvist af Rwanda. Efter M23s nederlag er der da også observatører, der siger at hvis Rwanda virkelig havde støttet M23, så var gruppen ikke blevet nedkæmpet så nemt som det har været tilfældet.

Den kommende fredsaftale mellem regeringen og M23 betyder langt fra at der bliver fred i det østlige DR Congo. Området har fortsat mange grupper, der bekæmper regeringen og hinanden og terroriserer lokalbefolkningen.