DR-profil til Globalnyt

Kirsten Larsen.
Foto: Privatfoto
Laurits Holdt

29. oktober 2020

Globalnyt har i september ansat Kirsten Larsen som redaktionssekretær. Der er nok en del blandt læserne, som kender hende – og ikke mindst hendes stemme – fra programmet Orientering på DR’s P1, hvor hun i en lang årrække blandt andet dækkede FN og udviklingssamarbejde.

Kirsten Larsen indgår nu i vores redaktion, og bestyrer sammen med vores anden redaktionssekretær nyhedsstrømmen og -brevene fra Globalnyt. Læs mere om redaktionen her.

Få kan som Kirsten Larsen finde rundt i de snirklede gange i det enorme FN-system, og det er sjældent, at hun ikke har en god historie om verdensorganisationens mange organisationer og særlige kontorer.

Blandt hendes andre kerneområder er internationalt samarbejde, diplomati, væbnede konflikter, fredsbevaring, nødhjælp, Centralasien og Afrika. På redaktionen har vi også hurtigt opdaget, at hun har en særlig interesse for – og viden om – dæmninger og vandveje.

Kirsten Larsen blev uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 1988. Efter blandt andet et par år på den københavnske lokal-tv-station Kanal 2 kom hun i 1993 til Danmarks Radio. De fleste af årene var hun journalist og redaktionssekretær på Orientering, men hun har også arbejdet på Radioavisen og leveret stof til Deadline og TV-avisen.

I 2000-2001 tog hun orlov fra DR og var et smut omkring FN-systemet, hvor hun arbejdede på UNDP’s nordiske kontor i København. Hun var dog aldrig i tvivl om, at det var i den traditionelle journalistik, at hun hørte hjemme.

En ægte fag-journalist
Ti år – og et utal af radioindslag fra ikke mindst Afghanistan – senere modtog hun i 2011 kollegaernes hyldest sammen med Nairobi-prisen, som uddeles af foreningen af journalister, der beskæftiger sig med udviklingslande. Indstillingen kom fra Stefan Katíc, som dengang var redaktør på Udenrigsministeriets magasin Udvikling, som i dag hedder 360 grader. I sin indstilling skrev han blandt andet:

”Formidling af historier fra store institutioner som FN, EU og Verdensbanken kan godt blive noget af en tør forestilling. Så er det godt, at vi har P1’s Kirsten Larsen, der i en årrække seriøst og levende har øst af sin store viden om international politik, verdenssamfundets organisationer og ikke mindst deres betydning for verdens fattigste lande.”

”Læg hertil den klassiske u-lands-reportage, hvor fjerne lande som Afghanistan, Elfenbenskysten og Liberia bliver gjort nærværende, ikke mindst fordi man hører engagementet bag stemmen, der beretter. Hun er en ægte fag-journalist; kritisk, men sober til fingerspidserne.”

”Prisen gives for Kirsten Larsens sjældne evne til at formidle komplekst, internationalt stof. Mange i Danmark hedder Kirsten Larsen, men skal der fortælles om spillet om Ban ki-Moons mulige afløser, så det fænger som en kriminalroman, ja, så er der kun én Kirsten Larsen – og dét er Kirsten Larsen.”

Journalist Jan Kjær, som på det tidspunkt var formand for foreningen, fulgte op i sin tale ved prisoverrækkelsen:

”Det er godt, dansk journalistik har sådanne nogle som dig, Kirsten. I en tid med sensationsjournalistik, smartness og lemmingetendenser er det befriende med én, som vælger dét, mange andre journalister overser i farten. Det svære og komplicerede.”

”Du har gennem mange år bidt dig fast i ét stofområde og kender det derfor til bunds. Med stor viden og sans for detaljen er du i stand til at formidle yderst komplicerede sammenhænge på en meget levende og medrivende måde – og med stor respekt for dem, det handler om derude i den store verden.”

Læs mere: Radio-journalist får Nairobiprisen

Kirsten Larsen bor med sin mand i Hillerød i et gammelt hus, som de bruger en stor del af fritiden på at sætte i stand. Den store grund omkring huset er nærmest et naturreservat, og på redaktionen bliver vi ofte beriget med beretninger om ugler, ræve og grævlinger, som bebor haven.

Hun har en voksen datter, der arbejder i FN-systemet i New York.