Volden og uroen i den kaosramte Centralafrikanske Republik (CAR), nord for DR Congo, medfører, at civilbefolkningen flygter for deres liv ind i bushen, eller samler sig i større grupper for at søge sikkerhed. I byen Bossangoa har omkring 28.000, langt flere end der er plads til, søgt tilflugt på den katolske mission.
Det skriver Læger uden Grænser (MSFs) danske afdeling i en pressemeddelelse torsdag.
Flere end 1.200 har søgt tilflugt på et hospital, og dermed omdannet halvdelen af bygningen til en midlertidig lejr.
Yderligere 1.000 har søgt tilflugt tæt på en mindre lufthavn og 400 har samlet sig i en skole. Fordi det er regnsæson, er de mennesker, der har søgt tilflugt i bushen, i særlig risiko for at blive smittet med malaria – den hyppigste dødsårsag i CAR.
”Folk kan ikke finde ly og sover, hvor de kan, inde i kirker, skoler eller under træer. Der er pakket med mennesker, som laver mad, spiser, sover, vasker og skider i det samme område. De hygiejniske forhold er elendige, og risikoen for sygdomsudbrud er høj,” siger Ellen van der Velden, landechef i CAR, efter at have besøgt området.
”MSF er en af de få nødhjælpsorganisationer, der arbejder i de konfliktramte områder med lægehjælp, operationer, vand- og sanitet og behandling af underernæring. Men der er brug for meget mere hjælp,” uddyber hun.
MSF behandler alle mennesker baseret på behov uanset deres politiske overbevisning, religiøse tilknytning eller andre tilhørsforhold.
Angreb på sundhedspersonale
Siden begyndelse af oktober har der været meldinger om vold og kampe i byerne Bouca og Garga i den nordvestlige del af landet og i Mbaiki i den sydvestlige del.
I den periode er civile, medicinsk personale og nødhjælpsarbejdere blevet udsat for angreb.
Læger uden Grænser har været vidne til henrettelsen af en sundhedsarbejder og flere voldelig angreb på humanitære nødhjælpsarbejdere.
I Bouca fortsætter man med at hjælpe 400 familier, efter deres hjem blev brændt ned i september. Hvis uroen fortsætter, vil adgang til lægehjælp, som allerede i dag er udfordret, blive alvorligt forringet.
Virket i CAR
Læger uden Grænser har arbejdet i CAR siden 1996 og har i dag seks faste projekter i Paoua, Carnot, Zemio, Boguila, Batangafo og Kabo Ndélé og derudover akutte projekter i Bossangoa, Bria Bouca og Gadzi.
Ved udgangen af 2012 havde man 1.300 medarbejdere i det ekstremt fattige, men ressourcerige land.
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-10-13/car-p-vej-mod-status-som-fejlslagen-stat
Se FN-rapport om at 70 procent af CARs børn aldrig kommer i skole på
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=46285&Cr=Central+African+Republic&Cr1=#.UmPntmVqr4s
Mere om det glemte land dybt inde i Afrika på
http://en.wikipedia.org/wiki/Central_African_Republic
Yderligere oplysninger hos:
Sune Qvist Juul-Sørensen
Kommunikation og fortalervirksomhed (MSF)
Tlf.: 41 77 74 18 og e-mail: [email protected]
web: www.msf.dk