DTU og Dansk Flygtningehjælp går sammen om vand til flygtninge

un_womenallison_joyce
Forfatter billede

Forskere på DTU har netop afsluttet en gennemgang af i alt 16 forskellige vandforsyningssystemer til flygtningelejre. De forskellige systemers bæredygtighed er blevet vurderet og sammenlignet, både miljømæssigt og økonomisk.

Opbygningen af nye flygtningelejre er en problemstilling, der optager NGO’er og regeringer verden over. DTU’s undersøgelse har konkret taget udgangspunkt i Bidibidi -flygtningelejren i det nordlige Uganda, der huser 250.000 flygtninge fra Sydsudan. Her har de forskellige systemer til vandforsyning været opstillet som grundlag for sammenligningen. Det har været systemer lige fra water trucks til håndpumper og motoriserede pumper, drevet af henholdsvis solenergi og diesel.

”Oftest starter vandforsyningen i flygtningelejre med store trucks, der fragter vandtanke ind i lejren. Men vores analyse viser, at det er langt mere bæredygtigt allerede ved etableringen af lejren at anlægge mere permanente vandforsyningssystemer, også selvom de kræver røranlæg. Et vandpumpesystem drevet af en motor har således tjent sig ind rent økonomisk allerede efter et år i forhold til at anvende watertrucks,” fortæller den unge forsker Susanna Andreasi Bassi, DTU Miljø, der står bag undersøgelsen.

Læs hele historien hos DTU her