Efter fire års konflikt er millioner i Yemen på randen af hungersnød

cfb_abs
Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, er på besøg i Yemen.
Foto: Dansk Flygtningehjælp
Forfatter billede

Næsten fire år efter at krigen begyndte i Yemen, er landet fortsat hårdt ramt af konflikt, inflation, sammenbrud af den offentlige sektor, voldsomme overgreb på børn, koleraudbrud og hungersnød. Og listen over ulykker synes uendelig.

”Jeg har netop mødt en 7-årig pige i Hodeida, som var blevet lam efter at være ramt af en bombe. Jeg har også mødt en ung mand, der kæmper for at overleve med sin familie under en presenning i en lejr for internt fordrevne i det nordlige Yemen. Det er nogle af ansigterne på situationen i denne ekstreme humanitære krise. Og der er millioner og atter millioner som dem. Jeg håber, at verden vil se disse ansigter og handle hurtigt for at imødegå de alvorlige humanitære behov hos befolkningen i Yemen,” siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Christian Friis Bach, i en pressemeddelelse.

Han er i øjeblikket på besøg i det konfliktramte land, som FN har betegnet som verdens værste humanitære katastrofe.

Skrøbelig våbenhvile

Selvom konflikten ændrer sig dagligt og er genstand for pludselige og dramatiske udviklinger, har de seneste fredsforhandlinger i Sverige mellem krigens parter i Yemen resulteret i en aftale om våbenhvile i havnebyen Hodeida, som trådte i kraft den 18. december 2018.

Våbenhvilen er et stort gennembrud, som kan bane vejen for at afslutte konflikten, men det er samtidig en yderst skrøbelig våbenhvile.

”Jeg har netop selv været i Hodeida og været både i selve byen og på havnen, som er en livline for de civile i Yemen. Når man besøger byen, møder ofrene for konflikten og ser de mange vejspærringer og checkpoints, forstår man hvor skrøbelig våbenhvilen er, og hvor vigtig byen og havnen er for folk i Yemen”, fortæller Christian Friis Bach.

”Den er på mange måder et symbol på de problemer, Dansk Flygtningehjælp og andre organisationer står overfor, når det handler om at få adgang til de nødlidende”.

Men det er en meget skrøbelig våbenhvile. På trods af aftalen har der været tilfælde af vold, kampe og luftangreb for nylig.

”Enhver eskalering af konflikten vil kun ødelægge muligheden for at få en fredelig løsning, forstyrre det humanitære arbejde og forværre en allerede alvorlig situation for befolkningen i Yemen. Det er afgørende, at våbenhvileaftalen opretholdes for at sikre beskyttelse af civilbefolkningen,” siger Christian Friis Bach.

Risiko for hungersnød

Mere end 20 millioner yemenitter har nu desperat behov for humanitær hjælp i landet og mere end to millioner mennesker er blevet tvunget til at flygte deres hjem.

Den langvarige fordrivelse lægger et endnu større pres på de allerede pressede ressourcer og tjenester i landet. Kombineret med en økonomi i ruiner, er mere end to tredjedele af befolkning i risiko for decideret hungersnød.

”Denne menneskeskabte konflikt er fortsat den største grund til at millioner af mennesker ikke ved, hvor deres næste måltid mad skal komme fra. I dag er millioner i Yemen helt afhængige af humanitær hjælp for at overleve og mange står over for decideret sult. Humanitære organisationer arbejder hårdt for at sikre, at mennesker i nød har hurtig og sikker adgang til mad, vand, medicin, husly og beskyttelse. Men det er helt afgørende, at der bliver ydet endnu mere humanitær hjælp, og ikke mindst, at organisationer som Dansk Flygtningehjælp får uhindret adgang til civile yemenitter, der har så hårdt brug for hjælp, så de kan overleve denne brutale krig,” siger Christian Friis Bach.

For at imødegå de massive humanitære behov i hvad der betragtes som en af verdens værste kriser, opfordrer Christian Friis Bach ikke kun til en betydelig stigning i den humanitære bistand, men også til en politisk løsning for at afslutte krisen og give mennesker i Yemen en mulighed for at genopbygge deres liv i sikkerhed og med værdighed.

”Humanitær hjælp er ikke nok til at afværge den forestående hungersnød og de sygdomme, folk i Yemen står overfor. Jeg opfordrer alle parter til at forhandle en aftale i denne forfærdelige konflikt, og jeg opfordrer det internationale samfund til aktivt at støtte en politisk løsning, så folkene i Yemen kan genskabe og genopbygge deres liv i sikkerhed og med værdighed. Vi kan og skal gøre mere for at hjælpe dem,” siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær.