Embedsmænd sygemeldt efter kontroversiel Eritrea-rapport

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

To centrale embedsmænd i Udlændingestyrelsen, der deltog i styrelsens rejse til Eritrea på Afrikas Horn, er sygemeldt. Voldsomt internt opgør om den stærkt kritiserede Eritrea-rapport, erfarer Berlingske fredag. 

Embedsmændene deltog begge i hele rejsen til Eritrea 1. til 17. oktober i år. Rejsen mundede ud i en rapport, som konkluderer, at flygtninge fra Rødehavs-landet ikke nødvendigvis har krav på beskyttelse i Danmark.

De to embedsmænd protesterede over måden, som de indhentede oplysninger i Eritrea blev anvendt på. Mens den tredje fra Eritrea-rejsen, kontorchef Jakob Dam Glynstrup, fastholdt, hvordan han ville bruge informationerne fra Eritrea, skriver avisen.

Efterspillet førte til diskussioner og interne korrespondancer, som har udløst skriftlige advarsler til begge embedsmænd, viser dokumenter, som Berlingske har læst.

De nye oplysninger kommer, efter at der har været stor diskussion om, hvorfor den danske rapport kunne ende med at konkludere det stik modsatte om Eritrea end stort set alle organisationer og eksperter.

Ikke desto mindre har justitsminister Mette Frederiksen (S) henvist til, at rapporten giver “ny og relevant viden om asylsituationen”.

Noget opsigtsvækkende blev behandlingen af eritreanernes asylsager sat i bero i august, da tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) ville “sætte ind” over for den store tilstrømning af eritreanere hen over sommeren.

På mandag genoptager Udlændingestyrelsen sagsbehandlingen for de flere hundrede eritreanere i Danmark, som håber at få ophold.

Mette Frederiksen er kaldt i samråd om Eritrea-rapporten.

Læs mere om Eritrea på http://en.wikipedia.org/wiki/Eritrea