En langsom katastrofe

gettyimages-1133137911
På dette hospital i provinsen Sofala stod vandet tre meter højt, fortæller indbyggere i området.
Foto: Luke Dray/Getty Images
Laurits Holdt

2. april 2019

Omfanget af katastrofen i Mozambique bliver langsomt mere og mere klart i takt med, at der bjærges omkomne og ødelæggelserne bliver registreret.

Tragediens tørre tal bliver dagligt opjusteret og tirsdag meddelte landets myndigheder, at der nu er registreret 598 døde under stormen Idai, som ramte landet 14. marts og oversvømmelserne der fulgte efter.

Det er en stigning på 80 siden mandag og det må forventes, at stigningen i dødstallet fortsætter i hvert fald nogle dage endnu. Allerede i de første dage af katastrofen sagde landets præsident Filipe Nyusi, at han frygtede, at flere end 1.000 var omkommet. Der er desuden registreret 1,641 tilskadekomne.

Oversvømmelserne er ved at trække sig tilbage, men der er fortsat enorme områder, som står under vand.

Som forudset er sygdommen kolera nu begyndt at brede sig. Indtil videre er godt 1.000 blevet smittet og i havnebyen Beira, der er hårdest ramt, er en mand død af sygdommen.

Onsdag begynder sundhedsministeriet en omfattende vaccinationskampagne med hjælp fra flere af FN’s organisationer. Den skal efter planen vare seks dage. Tirsdag ankom 900.000 vacciner til Beira.

Det strømmer ind med forsyninger af fødevarer, medicin og udstyr til lejre. Flere lande har sendt transportfly, helikoptere og både til at hjælpe med at redde de folk, der fortsat er strandede.

Andre lande har sendt forskellige slags eksperter til at bistå de lokale myndigheder. Fra Danmark har beredskabsstyrelsen sendt et vandrensningsanlæg og et hold på 12 personer afsted.

Hårdt slag for landbruget
Oveni de rent menneskelige tab og lidelser kommer de materielle ødelæggelser. Også her opjusteres tallene dagligt.

Tirsdag var der registreret 62,153 fuldstændigt ødelagte huse, 34,139 delvist ødelagte og 15,784 oversvømmede.

Myndighederne er så småt gået i gang med at flytte folk fra skoler og kirker til teltlejre.

Mange fortæller, at de ikke har noget hjem at vende tilbage til og at de ikke har noget at leve af, fordi deres afgrøder er blevet ødelagt.

Afgrøderne, fortrinsvist majs og sorghum, på 711.000 hektar landbrugsjord er ødelagt af oversvømmelserne og det skaber ifølge UNOCHA yderligere bekymring for fødevaresikkerheden. Allerede før stormen var fødevaresituationen meget usikker for omkring 1,8 millioner mennesker i landet.

Før stormen havde omkring halvdelen af landbefolkningen lagre af majs, bønner og cassava. Men på grund af oversvømmelserne kan det sandsynligvis hverken bruges som mad eller såsæd, vurderer FN’s organisation for fødevarer og landbrug, FAO.

Valgforberedelser udskydes
Der skal være valg i oktober og det var planen at vælgerne skulle registreres fra 1. april til 15. maj.

Men på grund af katastrofen har regeringen rykket registreringsperioden så den i stedet begynder 15. april og varer til 30. maj.

Oppositionspartiet Renamo mener dog, at den skal rykkes endnu mere, så den først begynder 15. maj til 30. juni.