”Dette er en plage af bibelske proportioner.”
Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra tre højtstående FN-folk deriblandt generaldirektøren for FN’s Fødevare- og landbrugsorganisation, FAO.
Anledningen er de enorme græshoppesværme, der lige nu raserer store dele af Østafrika og truer regionens fødevaresikkerhed.
Siden FAO i januar udsendte sin første appel om støtte til at tackle situationen, er for få penge kommet ind – og i mellemtiden har græshopperne spredt sig til flere lande i regionen, hvoraf mange oplever den værste invasion i op mod 70 år.
Se FAO’s online overvågning af sværmene.
Store konsekvenser for skrøbelige lande
Græshopperne, hvis art på engelsk hedder ‘desert locust’, er en af de mest destruktive trusler mod afgrøder. Ifølge FAO kan blot en lille sværm spise den samme mængde mad per dag som 35.000 mennesker.
Kenya, Etiopien og Somalia er særlig hårdt ramt af græshoppeplagen, men skadedyrene er nu også trængt ind i lande, hvis befolkning i forvejen er ekstremt hårdt presset på andre fronter.
Det gælder blandt andet borgerkrigsramte Sydsudan og Den demokratiske republik Congo, der ellers ikke har haft græshoppesværme siden 1944. Det enorme og konfliktramte land i centralafrika kæmper samtidig med ebola- og mæslingeudbrud og en kronisk fødevareusikkerhed.
Høsten er truet
Udviklingen har fået FN til at øge den oprindelige appel til 138 millioner dollars – næsten dobbelt så meget som verdensorganisationen bad om i januar.
Da græshopperne reproducerer sig på tre måneder, og der inden for få måneder skal høstes, er der stadig mulighed for at handle:
”At handle for at undgå en fødevarekrise er meget mere humant, effektivt og omkostningseffektivt end først at reagere, når katastrofen er indtruffet,” lyder det fra de tre FN-chefer.
Indtil nu er kun 33 millioner samlet ind – blandt andet har Bill & Melinda Gates Foundation doneret 10 millioner dollars til kampen mod græshopperne.
I deres fælles udtalelse takker FN-cheferne for støtten, men påpeger at der stadig er store huller i finansieringen, og at behovene vokser – kommer der ikke hjælp i tide vil katastrofen kun forværres. De slutter af med at en direkte opfordring til verdens regeringer og donorer:
”Betal lidt nu, eller betal meget mere senere.”
Sværmene har også angrebet landene på den anden side af den persiske golf og spredt sig helt i Asien, blandt andet til Pakistan, der erklærede national nødstilstand den 1. februar.