Er demokratiet i Zimbabwe slået tilbage til start?

Forfatter billede

89-årige Robert Mugabe har sejret stort efter endnu en tvivlsom valghandling, men Mellemfolkeligt Samvirkes Zimbabwe-koordinator mener, at landets unge giver grund til håb.

En jordskredssejr til Robert Mugabe blev resultatet af det nyligt overståede valg i Zimbabwe. I hvert fald hvis man skal tro det officielle valgresultat, der gav præsidenten 61 procent af stemmerne og hans parti, Zanu-PF, to tredjedeles flertal i parlamentet – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-08-13/mugabes-k-mpe-valgsejr-kaldes-svindel-og-dyb-krise

Men der er ikke megen grund til at tro på det officielle valgresultat. Mugabe er – med udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) ord – verdensmester i at manipulere et valg.

Og det er åbenlyst, at der har været systematiske omgåelser af valglove og internationale standarder for gode valg de seneste måneder.

Hvor stiller det så de moderate kræfter i Zimbabwe? Er de slået tilbage til nul? Er demokrati blevet et endnu mere fjernt drømmebillede for unge i det sydøstafrikanske land?

Ikke nødvendigvis. Man skal huske, at demokrati er andet end valg og tager mange år at bygge op.

Noget af det vigtigste for et fungerende demokrati, som vi kender det i Danmark, er, at den brede befolkning har et demokratisk sindelag. Derudover er det selvfølgelig vigtigt med lighed for loven, uafhængige medier og et kompetent og objektivt embedsværk.

Unge er gode demokrater

Mellemfolkeligt Samvirke udgav i marts en rapport hvor 1.000 unge på tværs af befolkningen – på landet og i byerne, både kvinder og mænd, på tværs af geografiske regioner osv. – blev udspurgt om deres holdninger til demokrati og politik.

Rapporten viser en klar tendens til, at unge mennesker i aldersgruppen 18 til 30 år har en grundlæggende demokratisk forståelse. De udtrykker modstand mod voldsanvendelse i politik og lægger vægt på, at alle er lige for loven (også præsidenten).

Mange af de unge følger med i politik på daglig basis og engagerer sig på lokalt niveau. Og endelig mener de unge, at det nytter at deltage i valghandlinger.

For os virker det måske naturligt at have den slags holdninger, men i Zimbabwe er det en overraskende konklusion.

Den gængse opfattelse af unge i Zimbabwe er, at de enten er politisk apatiske eller bliver udnyttet af ældre politikere til at lave ballade og skabe frygt. Derfor er der en tendens til, at unge føler sig direkte ekskluderede af det politiske system.

Den tendens bekræftes af regeringens og de politiske partiers manglende inddragelse af unge og de unges dagsordner. Selv Zimbabwes civilsamfundsorganisationer har tendens til at se de unge som apatiske og uinteresserede i den politiske dagsorden.

Men at demokratiske værdier og ønsket om ægte politisk indflydelse er så fremtrædende hos Zimbabwes unge giver i høj grad grund til håb.

“Jeg lader mig ikke stoppe”

Læs videre på
http://www.ms.dk/2013/08/demokrati-i-zimbabwe-hvad-nu#sthash.shiiAltc.dpuf

Kilde: Seneste nyhedsbrev fra Mellemfolkeligt Samvirke 08.08.13.