I løbet af de sidste 12 måneder har tusindvis af nødhjælpsfolk og sundhedspersonale sat livet på spil for at pleje ebolapatienterne og inddæmme det voldsomme ebolaudbrud i Vestafrika. Og der er stadig meget arbejde forude, siger Læger Uden Grænser.
Med 24.000 smittede og mere end 10.000 dødsfald har ebolaepidemien i Vestafrika været den mest dødelige og omfangsrige nogensinde.
Og den har også ramt de mennesker, der har forsøgt at hjælpe, hårdt. Næsten 500 medicinske nødhjælpsarbejdere har mistet livet, herunder 14 af Læger uden Grænsers egne kollegaer, skriver organisationen i en nyhed på sin hjemmeside.
I forsøget på at stoppe den voldsomme epidemi er Læger uden Grænser og flere andre organisationer blevet presset til det yderste.
Læger uden Grænser har haft 15 behandlingscentre spredt ud over de tre hårdest ramte lande, Guinea, Sierra Leone og Liberia, hvor organisationens sundhedspersonale har haft 8.351 patienter indlagt, og mere end 4.300 medarbejdere har været involveret i arbejdet.
”Ebolaepidemien er af mange blevet kaldt den ’perfekte storm’. En grænseoverskridende epidemi, der hærger i lande, hvor sundhedssystemerne i forvejen var svage, og som aldrig før har skullet håndtere et ebolaudbrud. Men den forklaring er alt for bekvemmelig. Grunden til, at denne epidemi er kommet ud af kontrol, er, at mange af de institutioner, der skulle gribe ind, har fejlet”, forklarer Christopher Stokes, direktøren på Læger uden Grænsers hovedkvarter i Bruxelles.
Ikke ovre endnu
Selvom antallet af nye registrerede patienter falder, så er epidemien ikke ovre endnu.
Der kan stadig være smittede, som ikke er blevet fundet endnu, og de seneste tal viser, at 33 procent af de patienter, der ankommer til behandlingscentrene, ikke har været registreret som mulige patienter i den store smittesporingsindsats, der lige nu foregår.
Det betyder, at der er et stort antal smittede, hvor man ikke kan redegøre for, hvorfra de er blevet smittede.
Derfor er det også afgørende, at netop smittesporings-arbejdet bliver styrket, og det kræver et omfattende regionalt samarbejde mellem myndighederne i Vestafrika, fordi befolkningerne i de ramte lande rejser meget rundt i området, påpeger Læger uden Grænser.
Endelig ligger der også fremadrettet en enorm opgave i at få genopbygget de tre landes sundhedssystemer.
På grund af ebolaudbruddet er der i dag mange andre sygdomme og mange patienter, som ikke får behandling, og de mange dødsfald blandt det lokale sundhedspersonale betyder også, at sundhedssystemerne i de tre lande er blevet yderligere svækket.
Se Læger uden Grænsers interaktive grafik over de sidste 12 måneders ebola indsats og udvikling.