Et lille lys i Zimbabwes mørke

Forfatter billede

Mozambique 06. november 2009 Af Henrik Lomholt Rasmussen, informationsmedarbejder / MS Mozambique

På et regionalt topmøde i Mozambiques hovedstad, Maputo, i går aflyste Zimbabwes premierminister, Morgan Tsvangirai, sit MDC-partis boykot af regeringssamarbejdet med præsident Robert Mugabes ZANU-PF.

I går tog Zimbabwe et lille skridt på vejen mod en løsning på den næsten månedlange krise, som har truet med at forværre landets i forvejen katastrofale tilstand. Det skete, da landets premierminister, Morgan Tsvangirai, aflyste sit MDC-partis boykot af 16. oktober af det pinefulde regeringssambejde med præsident Robert Mugabe og hans Zanu-PF. Morgan Tsvangirais afgørelse faldt efter et topmøde med ledere fra det sydlige Afrika i Mozambiques hovedstad, Maputo.
Efter mødet meddelte Morgan Tsvangirai, at han giver Robert Mugabe 30 dage til at opfylde sin del af kravene i aftalen om magtdelingen i Zimbabwe.

Anklaget for terrorisme
Ud over Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai deltog Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, Mozambiques leder, Armando Guebuza, Swazilands kong Mswati III i Maputo-mødet samt topfolk fra regionen i Maputo-mødet. På dagsordenen var en løsning på det seneste af en næsten endeløs række af samarbejdsproblemer i Zimbabwes ni måneder gamle og skrøbelige samlingsregering.
Den tidligere fagforeningsleder Morgan Tsvangirai forlod koalitionsregeringen 16. oktober i protest over tilbageholdelsen af et højtstående MDC-medlem, der blev anklaget for terrorisme. Den anklagede, den hvide zimbabwiske landmand Roy Bennett, blev siden løsladt mod kaution.
Zimbabwes holder sit næste ministerrådsmøde på tirsdag 10. november. Robert Mugabe indvilligede kun nødtvungent i at danne en samlingsregering med Morgan Tsvangirai og MDC i februar i år efter pres fra SADC (Det sydlige Afrikas udviklingskomité) og især en dyb økonomisk krise med hyperinflation.
Etableringen af samlingsregeringen og indførelsen af US-dollar og den sydafrikanske rand som valuta i stedet for den værdiløse zimbabwe-dollar betød en lille opbremsning i nedturen samt donorernes forsigtige genoptagelse af økonomisk støtte til Zimbabwe – uden om regeringen.

Dyb krise
Under Robert Mugabes 29-årige regime er Zimbabwe rutsjet ned i en afgrund af finansproblemer, vold, forfølgelse af politiske modstandere, magtmisbrug og dyb fattigdom. En nyligt bekæmpet koleraepidemi ramte over 40.000 mennesker og kostede omtrent 3.000 livet. Knap hver femte af Zimbabwes 16 millioner indbyggere er flygtet til nabolandene, især Sydafrika, hvilket har bidraget til at udløse bølger af fremmedfjendtlig vold i Zimbabwes sydlige naboland.