Et liv efter overlevelse

Forfatter billede

“Ingeniører uden Grænser” laver de første grundlæggende, fysiske rammer, når en katastrofe indtræffer. Brønde og lerhuse kan betyde forskellen på liv og død for de overlevende.

– Vi kan ikke forhindre jordskælv, oversvømmelser, krigslignende tilstande. Men vi kan gøre en indsats for de hjemløse, de fordrevne, for de der mangler tag over hovedet, dem der mangler rent vand og fornuftige sanitære forhold, dem kan vi hjælpe.

Sådan siger Steen Frederiksen, formand for Ingeniører uden Grænser i Danskernes Akademi på DR ifølge DR online tirsdag.

Ingeniører uden Grænser (IUG) arbejder med akut genopbygning i katastrofeområder rundt omkring i verden. En forudsætning for nødhjælpsarbejde er bl.a., at de sanitære og fysiske rammer for de, som skal yde hjælpen, er på plads.

Derfor er Ingeniører Uden Grænser ofte blandt de første til at rykke ud. Bl.a. for at bygge toiletfaciliteter og brønde i håb om at undgå sygdomme som kolera.

Huse til Haiti

En stor del af IUG’s arbejde går ud på at skabe tag over hovedet for de nyligt hjemløse.

I Pakistan har IUG arbejdet med at bygge huse af træ og grene beklædt med ler.

– Det er primitivt, men nemt at lave. Det er hurtigt. Det er robust, og det er også nemt at reparere, fortæller Steen Frederiksen.

Og i Haiti bygges “shelters” af krydsfinerplader, som leveres billigt. Man kan hurtigt instruere de lokale i at bygge husene, som bliver forankrede i betonfundamentet på deres gamle huse for at modstå eventuelle efterskælv.

Over 2.000 haitianere fået nye huse i Haiti takket være Ingeniører uden Grænser.

– Drivkraften i IUG er medlemmernes frivillige indsats, brændslet er donationer fra firmaer og fonde, og behovet nærmest uendeligt, siger Steen Frederiksen.

Han fortæller i en forelæsning på DR om organisationens arbejde – se
http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Samfund_Jura/Et_liv_efter_overlevelse.htm