Etiopien vil genbosætte en million fattigbønder

Redaktionen

Etiopien har indledt et genbosætningsprogram, som har til formål at flytte en million mennesker fra det udpinte højland i nord, før regnen ventes om ca 3 måneder, rapporterer BBC Online mandag.

Programmet er kontroversielt, bl.a. fordi sidste års pilot-flytningsprojekt efterlod døde børn i dårligt forberedte genbosætningslejre i et antal, der under andre omstændigheder kunne være endt i en katastrofe.

Hjælpeorganisationer frygter, at myndighederne ikke har lært stort af sidste års fejltagelser. Det skal ses i lyset af, at regeringen i Addis Ababa har planer om at flytte 2 millioner mennesker over de næste 3 år.

Det er der i og for sig gode grunde til, anfører BBC-analytikeren, Martin Plaut. Det fattige land på Afrikas Horn står overfor enorme udfordringer. Dets centrale højlandsplateau har længe været overopdyrket og overbefolket, og folketallet er fordoblet siden den første massehunger i 1974, der førte til kejser Haile Selassies fald.

Problemet er, at det land, der er til rådighed til genbosætning, ligger langt væk for de fleste og i områder, der er berygtede for sygdomme.

Det meste befinder sig langs grænsen til Sudan, hvor sumpede områder, malaria og af og til den berygtede Kalazar-lidelse, der overføres via sandfluer, gør livet surt for højlandsbønderne, som tillige skal slås med den voldsomme hede, de ikke er vant til oppe i bjergene.

Sidste år, da 150.000 blev genbosat, var operationen dårligt forberedt og udført. Folk modtog overoptimistiske informationer om deres nye hjem, de blev lovet skoler, sundhedsklinikker, adgang til rent vand og gode santinære forhold, uden at der langtfra altid var baggrund for det i virkeligheden.

En af genbosætningslejrene fungerede således udmærket i starten, kun for så at være afskåret fra omverdenen i 6 måneder, mns regnen silede ned. Da var henved 70 døde.

Premierminister Meles Zenawis problem er, at mange højlandsbønder er så desperate, at de stemmer med fødderne, anfører BBC. Omkring 25.000 mennesker gik således simpelt hen ind i Bale Nationalparken, et smukt naturområde, i 2003 og slog sig ned for at få et udkomme.

Dertil kommer den bestandige trussel om, at hundredtusinder af fattigbønder vil forlade deres udpinte jord og drage ind til byerne, og derved intensivere overbefolkningen og true den i forvejen skrøbelige sociale balance.

Regeringen gør hvad den kan for at forhindre en sådan masseflugt, bl.a. ved at sætte hårdt ind mod boligløse i storbyerne og ved en bestemmelse om, at bønder, der forlader deres jord, mister retten til den, hvorefter staten kan fordele den til andre.

Hjælpeorganisationer er på den baggrund enige om, at genbosætning ikke er nogen dårlig ide, men at det kræver effektiv forberedelse og støtte, hvis den skal blive en succes.

Også Etiopiens forjagede socialistiske diktatur, Mengistu Haile Mariam, der nu lever i eksil i Zimbabwe, forsøgte sig med storstilede tvangsforflytninger af højlandsbønder – for det meste dårligt planlagte og udførte.

Se genudsendelsen tirsdag middag kl. 12.10 af gårsdagens gribende Horisont om Etiopien 20 år efter massehungeren i 1984: “Etiopien – tilbage til helvede”. Kig under Se-hør-læs om 3V i menuen ude til venstre.