Etiske banker går frem under krisen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mens adskillige større kommercielle banker har det skidt og nogle må lukke med et brag, går det godt – ja nærmest strygende – for den lille håndfuld etiske banker, der findes her i landet, skriver gratisbladet “Søndagsavisen” (13.02.11).

Andelskassen Oikos kan således i regnskabet for første halvdel af 2010 melde om en vækst i indlånene (altså penge, der sættes ind i banken) på 31,5 procent.

Meningen er, at indskydernes penge skal ud at “arbejde” i Den 3. Verden og det sker i form af støtte til fattige via små lån, såkaldte mikrolån, i en stribe lande.

– Vi har i øjeblikket større kundetilgang, end vi har ressourcer til at tage ind. Finanskrisen er den bedste PR, vi kunne drømme om, siger kommu-nikationsansvarlig i Oikos, Gullmai Sørensen, til “Søndagsavisen”.

Det lille penge-institut har nu flyttet sin hovedafdeling til København fra Århus og har i alt 2 afdelinger på landsplan. Det ydede sine første mikrolån i 1994.

Andelskassen Merkur, der har eksisteret siden 1982, melder ligeledes om rekordtilgang af kunder under krisen og en vækst i indlån på 30 procent i 2009.

Andre etiske pengeinstitutter er Fælleskassen på Frederiksberg i København og den svenske storbank, Swedbanks etiske brand, “Bank med hjerte”.

– Folk er drevet af harme. De har oplevet manglende gennemskuelighed og at deres penge er gået til at skabe værdi for aktionærer og direktører, siger cand.merc. Maria Færgemann til bladet.

– Derfor har de besluttet, at de hellere vil investere i noget, der giver mere mening, lægger hun til.

Hun er medforfatter til et speciale fra CBS – Handelshøjskolen i København – som ser nærmere på, hvad der har fået kunderne til at søge de etiske banker.