EU, FN og Lykketoft tilfredse med aftale om udviklingsfinansiering

nevenmogens
Mogens Lykketoft og EU-udviklingskommissær Neven Mimica
Foto: Europa-Kommissionen
Thomas Jazrawi

Der har været meget kritik fra civilsamfundet af resultatet af konferencen om finansiering af fremtidens udvikling i Addis Ababa.

Særligt den manglende tilslutning til et nyt mellemstatsligt skatteorgan, hvor også udviklingslandene kan deltage i diskussionerne, har været omstridt.

Mogens Lykketoft, der skal stå i spidsen for FN’s generalforsamling, når der skal forhandles om nye verdensmål i efteråret, mener imidlertid, at aftalen er en god start på de kommende forhandlinger.

”Aftalen i Addis Ababa er et godt udgangspunkt for verdenstopmødet om bæredygtig udvikling, som er optakten til den generalforsamling i FN, jeg skal lede fra september”, forklarer Mogens Lykketoft ifølge et telegram fra Ritzaus.

Der var kamp til det sidste om skattespørgsmålet ved forhandlingerne. Resultatet blev en tilføjelse i slutdokumentet om, at medlemslandene skal konsulteres, når der udpeges medlemmer til den komitee i OECD, der diskuterer globale skatteregler.

”Vi ved alle sammen, at FN vedkender sig, at det med manglende selskabsskatter til ulande er et stort og centralt problem. Erklæringen er et skridt i den rigtige retning. Derfor er det ærgerligt, at resultaterne fra mødet bliver talt ned”, siger Mogens Lykketoft.

Historisk aftale

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon udtrykker ligeledes begejstring for aftalen, der i en pressemeddelelse kaldes ”historisk” og ”banebrydende”.

“Denne aftale er et væsentligt skridt frem mod at opbygge en bæredygtig fremtid for alle. Den rummer en global ramme for at finansiere bæredygtig udvikling”, lyder det fra FN-chefen.

”Resultaterne her i Addis Ababa giver os et fundament til at revitalisere et globalt partnerskab for bæredygtig udvikling, der ikke vil lade nogen i stikken”, supplerer han.  

Læs pressemeddelelse fra FN her: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=51433#.VaeklUYvvEZ

EU’s udviklingskommissær byder aftalen velkommen

I EU er der ligeledes glæde over udfaldet af forhandlingerne. Det fremgår af en erklæring af EU’s udviklingskommissær Neven Mimica.

”Jeg byder denne aftale velkommen. Den sætter rammerne for meget robuste grundlag for at støtte de nye, bæredygtige udviklingsmål, som vil blive vedtaget i september i New York, og klimaaftalen, der skal vedtages i december i Paris”, lyder det fra den kroatiske kommissær.

Han fremhæver ligeledes EU’s udviklingsbistand, som er den højeste i verden, og det nye EU-løfte om at indfri løftet om at levere 0,7 % af BNI kollektivt i EU i 2030.

Derudover roser han det faktum, at aftalen er omfangsrig.

”Den sande værdi og styrke ved Addis-aftalen er, at den er omfattende. Den sammenkæder udviklingsbistand, investeringer, indenlandske ressourcer og gode politikker”, lyder det.

”Ingen af dissse elementer kan stå alene og tages som målestok for succes eller fiasko. Det er kun ved at implementere dem alle sammen, at vi kan sikre vores fælles kamp mod fattigdom, ulighed og eksklusion”, fortsætter Neven Mimica.   

Læs erklæring fra EU-Kommissionen her: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-5389_en.htm

Indien: Skattediskussioner fortsætter

Den indiske finansminister Jayant Sinha udtrykte tilfredshed med resultatet af forhandlingerne, selvom det store asiatiske vækstland ønsker et mere inkluderende skattesystem.

Det skete på et pressemøde i Addis Ababa torsdag.

Han mener i overensstemmelse med Lykketoft, at aftalen er et skridt i den rigtige retning. Det betyder imidlertid ikke, at kampen er slut.  

”Det ender ikke her. Vi vil fortsætte med at presse på for et mere inkluderende og retfærdigt skattesystem”, fortalte han på pressemødet.

Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS har også lagt vægt på, at emnet nu for alvor er på dagsordenen, og at der derfor kan være et inkluderende skatteorgan på vej.

 

Nævnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa (Europa-Nævnet) blev nedsat af Folketinget som følge af afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. Nævnets formål er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed.