Fælles arbejdsmarked i Østafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Lene Frøslev

Arbejdsgivere og fagbevægelse i Østafrika har forhandlet en historisk aftale på plads med hjælp fra Ulandssekretariatet og DI. Aftalen skal føre til ensartede regler for arbejdstilladelser mellem landene i den østafrikanske union EAC allerede i 2014.

For første gang nogensinde har arbejdsgivere og fagbevægelse i fem østafrikanske lande fundet sammen i en social dialog. Formålet er at finde fælles platforme i den østafrikanske union EAC.

Med Ulandssekretariatet og DI (Dansk Industri) som fødselshjælpere mødtes repræsentanter for landenes fagbevægelser og arbejdsgiverorganisationer i slutningen af 2013 i Arusha i Tanzania. Her aftalte parterne at begynde det konkrete arbejde for at løse nogle af de problemer, der hidtil har hindret fri bevægelighed over grænserne i EAC. Aftalen er foreløbigt første resultat af det samarbejde, som Ulandssekretariatet og DI søsatte i fællesskab for tre måneder siden.  
 
Nem adgang til visum

I første omgang skal problemerne med arbejdsvisum løses. I dag har arbejdstagerne i de fem lande – Tanzania, Kenya, Burundi, Rwanda og Uganda – nogle steder en række tekniske forhindringer for at få arbejdstilladelse i et andet land. Ofte er det også en både besværlig og dyr affære.

Men efter planen skal det allerede i løbet af 2014 blive både nemt og gratis at krydse grænser for at arbejde. Og på længere sigt skal udfordringer med social sikring, rimelige arbejdsvilkår og arbejderbeskyttelse også løses.

”Vi forpligter os til at samarbejde på fælles platforme om harmonisering af regler og regulativer omkring udstedelse af arbejdstilladelser for at hjælpe arbejdernes frie bevægelse inden for EAC-regionen,” hedder det i en fælles udtalelse fra de regionale arbejdsgivere (EAEO) og fagbevægelse (EATUC).

Erfaringer fra Danmark

Læs vide på: http://www.ulandssekretariatet.dk/content/historisk-aftale-mellem-arbejdsgivere-og-fagbevaegelse-i-oestafrika

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandsekretariatet, fagbevægelsens fælles organ for udviklingsbistand.