Faglig organisering kostede jobbet

Laurits Holdt

Af Tanja Kjeldgaard, Clean Clothes Campaign Denmark

Da syerskerne på en undertøjsfabrik i Thailand organiserede sig blev de fyret. Så besatte de landets arbejdsministerium, hvor de indrettede systue og gav sig til at producere trusser under eget brand. En af gruppens ledere talte torsdag i København.

Om det var de gratis drinks eller interessen for den thailandske tekstilindustri, der trak de omkring 60 fremmødte til Tøj&Tonic i torsdag, kan ikke siges med sikkerhed.

Men interessen var stor og Café Mellemrummets lokaler var fyldte, da Clean clothes Campaign og Internationalt Forum slog dørene op første omgang af Tøj&Tonics. Aftenens fokus var den thailandske tekstilindustri.

Jittra Cotshadet, havde taget turen fra Thailand til Tøj&Tonics for at fortælle om sine egne oplevelser. Jittra, der selv er startet som syerske er et levende eksempel på hvad det vil sige at organisere sig.

Fyrede næsten 2.000

Fra 1993 til 2008 arbejde Jittra som syersker for undertøjsfirmaet Triumph International. Hendes og kollegaernes faglige organisering blev til sidst for meget for undertøjsfirmaet.

Først fyrede de Jittra, der var fagforeningsleder, og senere blev næsten 2.000 syersker fyret.

De mange syersker gik først på gaden og siden besatte de arbejdsministeriet i Thailand.

“Vores protest varede i flere måneder og det var meget hårdt. Vi var nødt til at tænke over, hvordan vi kunne få vores budskab ud på en anden måde end at demonstrere,” forklarede Jittra om, hvorfor syerskerne valgte at besætte arbejdsministeriet og omdanne det til syfabrik.

Syede trusser i ministeriet

De mange fyrede syersker rykkede ind i arbejdsministeriets underetage. Symaskiner og produktionslinjer blev organiseret – og så producerede kvinderne trusser.

“Til sidst endte det med, at arbejdsministeriet skaffede os symaskiner og et (andet) sted at etablere vores egen fabrik,” siger Jittra om etableringen af det der i 2010 blev til kooperativet Try Arm.

Taia Nysted Schjøtt og Mie Hesselager besøgte også Tøj&Tonics for at gøre publikum klogere på en ofte overset gruppe i tekstilindustrien: Migrantarbejderne.

De to har netop færdiggjort deres speciale på RUC om burmesiske immigranter og det er i den forbindelse de har udført feltarbejde i Mae Sot, Thailand.

I Thailand arbejder fire millioner migrantarbejdere. De udokumenterede migranter fra Myanmar er en gruppe, der har endnu sværere ved at organisere sig end de thailandske syersker.

“De frygter at møde politiet, som kræver penge af dem og de frygter at blive sendt tilbage til Myanmar – begge dele er en dyr process,” lød det fra Mie Hesselager.

Organiserer sig ulovligt

Under deres feltarbejde i Mae Sot fandt Taia Nysted Schjøtt og Mie Hesselager flere eksempler på at migrantarbejderne trodsede forbudet mod at organisere sig i et land, der gerne vil have migranternes arbejdskraft men som ikke sikrer deres rettigheder.

I Thailand har immigranterne modsat de thailandske syersker ikke lov til at organisere sig i selvstændige fagforeninger.

Dermed er forholdet mellem de thailandske fagforeninger og migrantarbejderne en afgørende faktor i kampen for bedre løn og arbejdsforhold i tekstilindustrien.

Til Tøj&Tonics kunne fremmødte erhverve sig et par Try Arm trusser fra kooperativet, der fortsat producerer på deres fabrik i Bangkok.

Tøj&Tonics var arrangeret af Clean Clothes Campaign Danmark. Tøj&Tonics arrangementerne har til formål at sætte tekstilindustrien på dagsordenen. Arrangementerne skal både oplyse om forholdene i branchen men også om løsninger som alternative produktionsformer, indførelse af leveløn, handelspolitik og forbruger-fænomener.

Læs mere om Clean Clothes Campaign på organisationens netsted og på dens Facebookside.

Læs mere om Try Arm-kooperativet: http://tryarm-eng.blogspot.dk/