Farligere at være journalist i den arabiske verden

Forfatter billede

Irak, Yemen og ikke mindst Syrien er blandt de brændpunkter i den arabiske verden, hvor der er høj risiko forbundet med at være journalist. Men arabiske journalister trodser faren og udstiller samfundets brodne kar.

Det er blevet farligere at være journalist i den arabiske verden, konstaterede Arab Reporters for Investigative Journalism på deres årlige konference i Amman.

International Media Support (IMS) og Foreningen for Undersøgende Journalistik var med til at starte organisationen med midler fra Det Arabiske Initiativ for otte år siden.

Siden har det over hele regionen piblet frem med kritiske reportager, der stiller folk med magt til ansvar.

Nogle af medierne og journalisterne bag de kritiske reportager kan man møde i et tema, hvor Det Arabiske Initiativ sætter fokus på journalistikken i den arabiske verden.

Her møder vi blandt andet Network of Iraqi Investigative Journalists, der har afsløret korruption, kriminalitet og givet indblik i islamisternes organisering.

At Irak fortsat er et af verdens farligste steder for journalister, standser ikke journalisterne bag i at lave prisvindende reportager, der insisterer på at dokumentere dagligdagen på tværs af sekteriske skel.

I Yemen er mange af landets nye private radiostationer stærkt partiske og fremmer dagsordener for grupper tilknyttet lokale militser.

Det fik journalisten Sara Al Zawqari til at starte radioprogrammet “The med Mælk”, der giver lyttere fra alle samfundslag mulighed for at forstå og håndtere landets politiske krise.

Endelig har den konservative jordanske by Ma’an oplevet en lille kulturrevolution, efter IMS og et lokalt mediecenter tilbød gratis kurser i journalistik.

Nu producerer lokale kvinder fjernsyn efter deres egen smag i et nyt tv-studie på byens universitet.

Læs hele temaet hos Det Arabiske Intiativ