Det er Shaolin-helten over dem alle, man hylder i København i denne uge.
Gordon Liu blev født i den sydlige Guangdong-provins i Kina i 1951 som Sin Kam-hei, men det var selvfølgelig i Hongkong, at han skabte sin karriere som en af karatefilmenes største. Helt præcis hos de legendariske Shaw Brothers, som i 1960’erne stod for verdens største privatejede filmstudie, Movietown.
Her har de frem til 1987 skabt over tusind film, og en lang række af dem havde kampsport som tema. Snakker du overdrevne lydeffekter på hvert et slag og spark, samt hjerteskærende dødsskrig, så var Shaw Brothers ofte afsenderen. Og Gordon Liu var en af deres helt store stjerner.
Han startede ud i Taiwan, men kom snart til Hongkong, hvor han fik sit helt store gennembrud med 1978-filmen ’36th Chamber of Shaolin’, som kan ses i Cinemateket i aften. Filmen blev banebrydende, for dels var alle kampsportsscener ægte, og dertil fik man indsigt i den spirituelle dybde bag kung fu, samt selvfølgelig en klassisk historie om en ærgerrig teenager, der gør oprør mod regeringen og det siddende dynasti.
Gordon Liu nævnes i dag på samme niveau som Bruce Lee, men de var aldrig på samme selskab, simpelthen fordi Shaw Brothers kvajede sig, da den ambitiøse Lee mødte op til forhandling. De tilbød ham en hyre som alle andre, og Bruce Lee skred så over til konkurrenten Golden Harvest.
Bruce Lee havde dog allerede været død i fem år, da Gordon Liu slog igennem. Og siden har den kinesiske skuespiller været med i en række af de mest ikoniske film indenfor genren, noget den amerikanske kultinstruktør Quentin Tarantino til fulde var klar over. Derfor var det oplagt, at Gordon Liu skulle have ikke bare en, men to roller, da kung fu-film skulle have en omgang med Uma Thurman i hovedrollen som dræberen Black Mamba alias The Bride alias Beatrix Kiddo.
I den første film fik han sin bekomst som leder af The Crazy 88, et vagtværn i Tokyo, og i ‘Kill Bill 2’ var han Pai Mei, en kompromisløs mester, som havde magiske evner, to roller hvor han fik vist hele registret og især i den sidste var fabelagtig.
Pris til Gordon Liu
Gordon Liu fik i 2013 et slagtilfælde, der gjorde ham lam i højre side, og som dermed sluttede hans filmkarriere. I forbindelse med Copenhagen Asian Film Festival modtager han festivalens Lifetime Achievement Award. Ligesom serien på fem film, der vises på årets festival, alle er udvalgt af Gordon Liu selv og dels er på Shaw Brothers og dertil instrueret af hans yndlingsinstruktør, Liu Chia-liang, som også er kendt under navnet Lau Kar-leung.
Her er programmet:
Mandag den 10. februar (i dag) kl. 1915: 36th Chamber of Shaolin
Tirsdag den 11. februar kl. 19.30: Heroes of The East
Onsdag den 12. februar kl. 21.30: Dirty Ho
Torsdag den 13. februar kl. 21.30: Return of the 36th Chamber
Fredag den 14. februar kl. 18.15: The 8 Diagram Pole Fighter
Ud over de fem film med kampsport, vil der være andre værker fra det asiatiske område, hvor vi blandt andet besøger film fra Filippinerne, samt oplever den japanske filmgenre, Pink Movies eller “pinku eiga” som det hedder på japansk. Det er erotiske softcore-film, som er reboots af nogle af genrens mest berømte film.