FN: Halvdelen af alle hiv-smittede får nu livsforlængende medicin

Forfatter billede

Halvdelen af hiv-smittede med behov for hiv-medicin har nu adgang hertil, og antallet af personer, der smittes med hiv (som kan føre til aids i udbrud), er faldet i 33 lande, skriver AIDS-Fondet i en pressemeddelelse mandag.

Oplysningerne offentliggøres af FN-organisationen UNAIDS i en rapport mandag, som dog fastslår, at der mangler fokus på særligt sårbare grupper.

AIDS-Fondet opfordrer den nye udviklingsminister til at gå forrest i kampen for lige adgang til hiv-forebyggelse og -behandling for stofbrugere, sexarbejdere og mænd der har sex med mænd.

Alene i fjor reddede adgang til hiv-medicin 700.000 menneskeliv og 2,5 millioner aids-dødsfald er afværget siden 1995 på grund af udbredelsen af medicinen til mellem- og lavindkomstlande.

Desuden viser tal fra lande som Botswana, der giver medicin til alle med behov herfor, et efterfølgende fald i antallet af nye hiv-smittede. Det sker fordi hiv-smittede i behandling, stort set ikke smitter videre.

Vi bør gå forrest

AIDS-Fondet mener, at Danmark skal øge sit bidrag til den Globale Fond, der har en stor del af æren for den udbredte adgang til medicinen.

– Behandling redder det enkelte menneskes liv og er samtidig effektiv forebyggelse, så dér skal vi ikke spare. Når vi står i en økonomisk svær tid, skal pengene prioriteres der, hvor de har størst effekt. Det er et spørgsmål om at investere nu, eller se frem til at større omkostninger i al fremtid, siger Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet.

Statistikken over antallet af mennesker, der bliver smittet med hiv, er opmuntrende. Sidste år var det laveste antal af nye hiv-smittede siden epidemien toppede i 1997. Hele 21 procent færre blev smittet sidste år i forhold til dengang.

Men rapporten dokumenterer alvorlige mangler i arbejdet med de særligt udsatte, såsom sexarbejdere, stofbrugere og mænd der har sex med mænd.

– Det er de mest udsatte, der får mindst hjælp, samtidig med at lovgivning og stigmatisering (udstødelse af samfundet, red.) spænder ben for, at udsatte grupper søger hjælp. Der er kæmpe behov for at flere penge kanaliseres hen til at hjælpe sexarbejdere, stofbrugere og mænd der har sex med mænd. Og vi opfordrer den nye udviklingsminister til at lade Danmark gå forrest her, anfører Henriette Laursen.

FAKTA

34 millioner lever nu med hiv verden over
2,7 millioner blev smittet med hiv i 2010
1,8 millioner døde af aids i 2010

Danmark lovede i 2010 at donere 175 mio. kr. pr. år i 2011 – 2013 til Den Globale Fond.
Danmark har indtil videre tilbageholdt beløbet i 2011 og har i Finanslov for 2012 alene afsat 145 mio. kr.
Mindre end en ud af 20 mænd, der har sex med mænd har adgang til hiv-services
Mindre end 1 procent af global hiv-funding går til sexarbejdere
Kun 8 pct. af stofbrugere har adgang til rene nåle og sprøjter
I Østeuropa og Centralasien er antallet af personer, der lever med hiv, steget med 250 pct. siden 2001
Adgangen til hiv-medicin i det sydlige Afrika er steget med 20 pct. mellem 2009 og 2010
Ud af de 14,2 millioner hiv-smittede, der har behov for behandling, har 6,6 millioner nu adgang hertil
48 pct. af hiv-smittede, gravide kvinder modtog behandling, der forebygger at deres børn smittes ved fødslen
Bistand til hiv/aids fra donorlande faldt med 10 pct. i 2010

Se også
http://www.unaids.org/en/resources/presscentre/pressreleaseandstatementarchive/2011/november/20111121wad2011report

Yderligere oplysninger hos:
Ida Brix, AIDS-Fondet
Tlf. dir. 88 82 01 12 og mobil 26 28 65 53
E-mail: [email protected]