Der er tilstrækkeligt med oplysninger og beviser for alvorlige krigsforbrydelser til, at højtstående generaler i Myanmars hær kan stilles for en domstol og retsforfølges for folkedrab.
Missionen har fundet beviser for alvorlige menneskeretskrænkelser og overgreb begået i delstaterne Rakhine, Kachin og Shan, viser den rapport, der netop er udkommet.
Forbrydelserne ”udgør uden tvivl de alvorligste forbrydelser ifølge folkeretten” begået af Myanmars militær – kaldet Tatmadaw – men også af andre sikkerhedsstyrker.
”Militær nødvendighed kan aldrig retfærdiggøre vilkårlige drab, gruppevoldtægt af kvinder, angreb på børn og nedbrænding af hele landsbyer. Tatmadaws taktik er konsekvent og groft ude af proportioner med de faktiske sikkerhedstrusler, særligt i Rakhine-delstaten, men også i det nordlige Myanmar,” lyder det i rapporten fra missionen.
”Tatmadaws foragt for menneskeliv, integritet og frihed og for folkeretten i al almindelighed bør være årsag til bekymring for hele befolkningen,” hedder det i rapporten.
Hård kritik af Suu Kyi
Rapporten, der kommer umiddelbart efter årsdagen for indledningen af den militæroperation, der har sendt 700.000 rohingya-muslimer på flugt, peger også på, at Myanmars civile styre ikke har gjort eller kunnet gøre meget for at stoppe militæret og dermed blodsudgydelserne i Rakhine-delstaten.
De civile myndigheder har direkte været medvirkende til, at forbrydelserne kunne finde sted, lyder det i rapporten.
Myanmars de facto leder, nobelpristager Aung San Suu Kyi, ”har ikke brugt sin position som de facto regeringsleder, og ej heller sin moralske autoritet, til at stoppe eller forebygge begivenhederne i Rakhine-delstaten”, skriver FN-missionen i rapporten.
”Straffrihed er dybt forankret i Myanmars politiske og retslige system, der i realiteten placerer Tatmadaw over loven,” lyder det i rapporten, som tilføjer, at retfærdighed derfor i årtier har været uden for rækkevidde for ofre i Myanmar.
Missionen opfordrer til, at situationen i Myanmar henvises til Den Internationale Straffedomstol eller til en ad hoc international straffedomstol, der skal oprettes.
I mellemtiden opfordrer missionen til, at en uafhængig, upartisk mekanisme sørger for at indsamle, konsolidere, bevare og analysere bevis for de forbrydelser, der er begået. Missionen anbefaler også målrettede individuelle sanktioner mod de øverste ansvarlige.
Red Barnet: Klare beviser
Red Barnet bakker til fulde op om hovedkonklusionerne i dagens FN-rapport om situationen for de 700.000 rohingya-flygtninge, der inden for det seneste år er tvunget på flugt fra Myanmar efter brutale overgreb.
Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm er for få dage siden vendt hjem fra Cox’s Bazar i Bangladesh, hvor der nu opholder sig én million rohingya-flygtninge – halvdelen af dem er børn. Han kommer dermed hjem med seneste opdateringer fra lejren og kan uddybe, hvordan situationen er i lejren lige nu.
”Beviserne fremlagt i rapporten er klare. Tusindvis af børn har lidt enorme tab på grund af den ekstreme brutalitet, som Myanmars militær og andre grupper har udvist. De voldsomme ar, som de flygtede rohingya-børn og deres familier bærer rundt på, kan ikke heles, før gerningsmændene identificeres og stilles for en international domstol”.
”Børn og forældre er blevet myrdet, seksuelt krænket og tvunget på flugt, alt imens deres landsbyer er blevet brændt ned. At disse kendsgerninger nu bliver præsenteret af FN’s Fact Finding Mission er afgørende og er forhåbentlig første skridt i retning af et juridisk efterspil. Red Barnet opfordrer FN’s Sikkerhedsråd til at stille Myanmar juridisk til ansvar for de ugerninger, der er sket, og som stadig foregår mod rohingya-børn og deres familier. Det er samtidig helt afgørende, at det internationale samfund intensiverer nødhjælpen til de nødstedte i Bangladesh, der lever under umenneskelige forhold i verdens største flygtningelejr,” siger Jonas Keiding Lindholm i en pressemeddelelse fra Red Barnet.