Ny FN-rapport dokumenterer 3.645 tilfælde af voldtægt i DR Congo på blot fire år. Over halvdelen af voldtægterne er begået af medlemmer af væbnede grupper, men også regeringssoldater voldtager i det kæmpemæssige land, der er kaldt “verdens værste sted for kvinder”.
FN har opfordret regeringen i DR Congo til at gøre mere for at efterforske og straffe gerningsmændene bag tusindvis af voldtægter og andre former for seksuel vold.
En ny rapport fra FN’s Joint Human Rights Office in the DR Congo (UNJHRO) dokumenterer 3645 tilfælde af voldtægt, som er begået over en fireårig periode fra 2010 til og med 2013.
Størstedelen er begået af oprørsstyrker, men omkring hver tredje af de voldtægter, FN har dokumenteret, bliver begået af en soldat fra landets eget militær. Resten begås af ”øvrige statslige agenter”, som det hedder i rapporten.
I langt de fleste tilfælde bliver gerningsmanden ikke fundet og straffet, meddeler FN i en pressemeddelelse.
”Trods en stigning i antallet af retssager mod statslige agenter for seksuel vold i de seneste år, er der stadig lang vej endnu i kampen mod straffrihed for seksuel vold i DR Congo”, siger FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, Navi Pillay.
Ofrene for de 3645 dokumenterede voldtægter er i alderen fra to til 80 år.
Knap tre ud af fire (73 procent) af ofrene er kvinder, hver fjerde (25 procent) er børn, mens de sidste to procent er mænd.
Voldtægt som krigsvåben eller straf
Ifølge rapporten har den fireårige periode fra 2010 til og med 2013 været præget ”af de vedvarende tilfælde af seksuel vold, som var yderst alvorlige på grund af deres omfang, deres systematiske karakter og antallet af ofre”.
Mange af voldtægterne har fundet sted i ofrenes egne hjem, eller også er kvinder blevet voldtaget på vej til markedet, mens de var ude for at hente vand eller mens de arbejdede i markerne.
I den urolige, østlige del af DR Congo har de mange tilfælde af voldtægt ”været brugt som et krigsvåben eller til at straffe civile for deres formodede samarbejde med en rivaliserende part i magtkampen over områder, der er rige på naturressourcer”, lyder det i rapporten fra FN.
Find rapporten her: http://www.ohchr.org/Documents/Countries/ZR/UNJHROApril2014_en.doc