FN-vurdering: M23-millitsen i DR Congo er nedkæmpet

Laurits Holdt

Den militære trussel fra M23-millitsen, der siden 2012 har kæmpet mod regeringen i det østlige DR Congo er sandsynligvis væk. Det skaber håb om fred og tilbagevenden for de 800.000, der har måttet flygte fra kampene og overgrebene.

Millitsen M23, der i de seneste år har kæmpet mod regeringsstyrker og FN-tropper i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) er mere eller mindre nedkæmpet. Det siger FNs udsending i området ifølge BBC tirsdag.

Udsendingen, Martin Kobler, fortæller at gruppen har forladt sine positioner og nu blot befinder sig i et mindre område nær grænsen til Rwanda. Den seneste position faldt mandag.

Han vurderer at M23 nok har udspillet sin rolle som en militær trussel.

Fra gruppen selv lyder det at den blot har trukket sig tilbage efter angreb fra landets militær og FNs styrker i området.

Der er nu håb om forhandlingerne om at skabe en varig fred i det østlige DR Congo igen kan komme i gang. Forhandlinger mellem M23 og DR Congos regering brød sammen i sidste uge.

Der har været forholdsvist roligt i området i de seneste to måneder, skriver BBC.

Tidligere på året indsatte FN en ny brigade bestående af soldater fra en række afrikanske lande. Brigaden fik mandat til at angribe oprørerne i området og ikke blot, som der er sædvanen for FN-styrker, at beskytte civile og sig selv.

Den nye brigade kan have haft afgørende betydning for det, der kan være enden for M23.

Mindst 800.000 mennesker er drevet på flugt efter at M23 i april 2012 brød ud af en aftale med regeringen og gik i offensiven igen.

M23 består fortrinsvis af etniske tutsier ligesom regeringen i nabolandet Rwanda. I en FN-rapport beskyldes netop Rwandas regering for at støtte M23, hvilket rwanderne dog benægter.

FN-rapportens beskyldninger har dog lagt en dæmper på flere landes samarbejde med Rwanda. Bl.a. skulle en danske officer have hjulpet med at opbygge det rwandiske bidrag til den østafrikanske militære indsatsstyrke, EASBRIG, men det blev aflyst efter rapporten kom ud.

Læs mere om M23 på Wikipedia