Med ratificeringen af FN’s torturkonvention følger reviews foretaget af FN’s torturkomité. Komiteen afholder normalt to årlige review-sessioner, og hvert land bliver reviewet hvert fjerde år. I disse dage er det bl.a. Jordan, Kina og Danmark, som står for skud. Og reviewet er vigtigt:
”Det periodiske review er vigtigt, fordi det er en evaluering af landenes opfyldelse af konventionens forpligtelser, som landene automatisk står til ansvar for, når de ratificerer konventionen,” siger et medlem af the Jordanian Civil Alliance against Torture (JoCAT). En organisation, der støttes af den danske anti-torturorganisation DIGNITY. Personen ønsker ikke at få sit navn nævnt i artiklen.
Eksaminationen af Jordan strækker sig over to dage. Den begyndte fredag d. 20. og fortsætter mandag d. 23. november. Under eksaminationen (gen)stiller komiteen den jordanske regering spørgsmål, kommer med kommentarer og giver anbefalinger. Diskussionen i Geneve og den kommende konkluderende rapport fra Komiteen kan bidrage til det fremtidige arbejde med at forebygge tortur.
”De afsluttende anbefalinger og konkluderende observationer fra Torturkomiteen vil være en national køreplan med klare afmærkninger samt specifikke og realistiske mål, som er målbare og opnåelige inden for en afgrænset tidsramme, nemlig de næste fire år,” siger repræsentanten for JoCAT.
Medlemmerne af JoCAT har besluttet sig for at forsætte deres fælles indsats efter reviewet ved:
- at etablere en opfølgningsmekanisme i forhold til anbefalingerne,
- at forberede en plan for fortalervirksomhed,
- at etablere en komité til at følge op med den nuværende torturkomité og den kommende, som får sit mandat i starten af maj 2016, og
- at invitere medlemmer af torturkomiteen og rapportører med mandat til Jordan.
Forberedelsen til Geneve
I januar 2013 oplistede torturkomiteen emner, som komiteen ønskede, at den jordanske regering informerede om. Det gjorde den jordanske regering så i rapporten indsendt d. 20. august 2014. Regeringsrapporten er offentlig og med udgangspunkt i den, skrev NCHR en rapport og NGO’er såkaldte skyggerapporter, som supplererede eller diskuterede informationerne givet i regeringens rapport. Find rapporterne her.
DIGNITY har i processen støttet JoCAT ved at informere dem om de formelle retningslinjer for indgivelse af en skyggerapport og med finansiel støtte til at rejse til Geneve, så de kunne fremlægge deres rapport for komiteen d. 19. november ligesom en række andre NGO’er, NCHR og den jordanske regering.
JoCAT-medlemmet bemærker, at det aktuelle review er forskelligt fra tidligere:
”Ved dette review er der en anden metode og taktik, hvor NGO-medlemmerne i JoCAT har brugt hinandens styrker i lobbyarbejde og fortalervirksomhed ved udarbejdelsen af skyggerapporten og den tydelige tilstedeværelse til møder i Geneve med CAT-medlemmer og andre nøglepersoner på et internationalt niveau. Sidst men ikke mindst kan nævnes den konstruktive dialog med den officielle jordanske regeringsdelegation, om at arbejde for en involverende tilgang til at fremme menneskerettigheder i Jordan. ”
Et blik i bagspejlet
Selv om der stadig er betydningsfulde udfordringer, man kan arbejdes på i Jordan, så er der på mange områder sket en positiv udvikling:
”I Jordan er en positiv udvikling sket: små skridt fremad er taget i udviklingen og fremme af menneskerettigheder. Det hviler på en politisk vilje hertil, som bliver tydeligt udtrykt i Hans Majestæts Kong Abdullah II’s tale fra talerstolen i parlamentet d. 15. november, hvor Hans Majestæt understregede vigtigheden af demokrati og menneskerettigheder som et vedvarende fokuspunkt i Jordan,” siger aktivisten fra JoCAT.
DIGNITY har arbejdet i Jordan siden 2008, og DIGNITYs repræsentant på kontoret i Jordan, Lubna Nasser, oplister eksempler på vigtige nationale resultater efter sidste eksamination i 2010:
”Tortur er ikke i samme grad et tabu længere. Der er en mere åben debat om forbuddet mod tortur og anden umenneskelig og nedværdigende behandling. Og også om måder at forebygge tortur. Og konkrete tiltag er sket. Tortur og brugen af beviser fremkommet under tortur er nu forbudt i den jordanske grundlov, artikel 8, der er nu en national tilsynsgruppe og et elektronisk system til arkivering af tortursager er under udvikling.”
Nogle af de positive ændringer kan tilskrives et succesfuldt samarbejde i Kamara-programmet. Karama-programmet er et nationalt antitorturprogram, startet i 2008, med tre primære jordanske partnere.
De jordanske partnere er: det jordanske justitsministerium, NCHR og Mizan for Law. Programmet er finansielt støttet af det danske udenrigsministerium under Det Arabiske Initiativ, og teknisk støttet af DIGNITY og den danske anklagemyndighed. Læs mere om resultaterne af Karama-programmet i tekstboksen.
Ved FN's torturkonventions 56. session er flere andre lande blevet eksamineret. En af dem er Danmark.
Læs om eksaminationen af Danmark.
Hidtidige resultater af Karama-programmet
Ved samarbejdet med det jordanske justitsministerium
- Torturforebyggelse er blevet indskrevet i den jordanske grundlov og straffeloven.
- Torturforebyggelse er en prioritet hos Justitsministeriet, Anklagemyndigheden og andre interessenter.
- Retningslinier om tortursager er udviklet og revideret.
- Samtlige anklagere i Jordan er trænet i brugen af retningslinierne.
- Få sager om torturanklager er igangværende hos Politidomstolen.
- Retningslinier for anklageres brug af varetægtsfængslinger er udviklet.
Ved samarbejdet med NCHR
- Tilsynsgruppe etableret med flere faggrupper repræsenteret.
- Gruppen har fået træning i metoder, standarder og forhandlinger med myndighederne.
- Gruppen og NCHR har fået udvidet deres mandat til også at føre tilsyn med politistationer.
Ved samarbejdet med Mizan for Law
- Håndbog for behandling af tortursager udviklet og revideret.
- Netværk af advokater trænet i dokumentation af tortursager.
- Retshjælp ydet til torturoverlevere i Jordan.