Fodboldtragedie i Egypten puster til den ulmende uro

Forfatter billede

Weekendens blodige begivenheder i Egypten, hvor mindst 19 fodboldfans døde ved et stadion nær Kairo, skal ses i lyset af Sisi-styrets hårde kurs over for sine politiske modstandere, siger iagttagere.

Egyptens oplevede søndag den blodigste fodboldrelaterede vold, da fodboldfans blev mast eller trampet ihjel ved en kamp i udkanten af hovedstaden Kairo.

Det var første gang siden 70 mennesker omkom ved en fodboldkamp i Port Said i 2012, at egyptiske fans havde lov til at være tilskuere ved en topkamp, rapporterer tv-stationen al-Jazeera.

Men der udbrud tumult, da alt for mange fans dukkede op og krævede at komme ind på stadion, og mange blev mast i en lille tunnel lavet af metalhegn og pigtråd, som ellers var sat op for at forhindre, at for mange mennesker trængte ind på stadion samtidig.

De egyptiske myndigheder siger, at 19 lig blev bragt til landets hospitaler, mens fodboldfans sætter antallet af omkomne til 28.

Hænger sammen med revolutionen

”Vi vil hævne os, for vi ved, at regeringen ikke gør noget ud over at meddele, at de vil indlede en efterforskning, som ikke vil føre til noget,” siger en 23-årig fodboldfan til al-Jazeera.

Denne fodboldfan er medlem af Ultras White Knights, der er kendt for i mange tilfælde at stå i forreste linje, når der er konfrontationer mellem demonstranter og politi.

Et andet medlem af fanklubben siger, at det hele var arrangeret af politiet, og at det har tråde tilbage til revolutionen i januar 2011, der førte til afsættelsen af præsident Hosni Mubarak

Også dengang var Ultra-fanklubberne i spidsen, når der var slagsmål mellem politi og demonstranter.

Siden har fodboldfansene spillet en vigtig rolle som kamptrop i demonstrationer ved blandt andet de egyptiske universiteter.

Medlemmer af klubben erkender, at de slås med politiet, men siger, at de kun gør det som reaktion på ordensmagtens brug af vold.

Men spændingerne mellem de to fløje er til at tage og føle på.

Flere politiske fanger under Sisi

Iagttagere giver over for al-Jazeera udtryk for, at forsøgene på at kontrollere de voldelige fodboldfans skal ses i sammenhæng med præsident Abdel Fattah al-Sisis hårde kurs over for oppositionen generelt.

Særligt Det Muslimske Broderskab har mærket til dette. Gruppen blev erklæret for terrororganisation, og Sisi har slået ned på den.

Det samme er tilfældet for flere ngo’er, studerende, journalister, LGBT-aktivister og unge internetaktivister fra venstrefløjen, der har fået lange fængselsstraffe for eksempelvis at overtræde loven om demonstrationer.

I dag sidder der 40.000 politiske fanger i Egyptens fængsler mod 10.000 under Mubaraks tid.

Ventil for vreden

James M. Dorsey, der er forfatter til en kommende bog om fodboldkultur i Mellemøsten, peger på, at Egyptens fodboldstadions i forvejen udgør en slags ventil, hvor unge mænd kan få afløb for noget af den frustration og vrede, de føler i dagligdagen

De mindst 19 dræbte fodboldfans vil formentlig betyde, at Ultra-fanklubberne fremover bliver mere politiske, siger han.

”Det tyder på, at der ikke er vilje fra den egyptiske regerings side til at slække på den hårde kurs over for Ultra-fanklubberne, og heler ikke over for politisk modstand,” siger han til al-Jazeera.

Læs hele artiklen hos al-Jazeera