Forbudt fagbevægelse i Swaziland appellerer om støtte

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lene Frøslev

Den enevældige monark, Mswati III, hans kongetro regering og domstole i den lille sydafrikanske stat har forbudt fagbevægelsen TUCOSWA. Nu satser arbejderne på at organisere sig lokalt.

Senest har regeringen i hovedstaden Mbabane vundet en sag ved arbejdsmarkedsdomstolen og fået bekræftet et forbud mod den organiserede fagbevægelse, TUCOSWA (Trade Union Congress of Swaziland).

Forfølgelsen af fagbevægelsen hænger nøje sammen med dens ledende rolle i landets oppositionelle demokratibevægelse, Swaziland Democracy Campaign. Og situationen ses på med stor alvor af både FN’s arbejdsorganisation ILO og af den internationale, faglige sammenslutning IFS.

Sagen førte på et nyligt internationalt møde i Johannesburg i Sydafrika til en beslutning om, at ILO skal anmode Sydafrika om at lægge pres på Swaziland og videre presse på for, at den lille nation mellem Mozambique og Sydafrika bliver udelukket af sammenslutningen af tidligere britiske kolonier, Commonwealth.

Social dialog i ruiner

TUCOSWA, der svarer til danske LO, er kun ét år gammel.

Organisationen blev dannet ved sammenslutning af SFTU (Swaziland Federation of Trade Unions), SFL (Swaziland Federation og Labour) og lærerorganisationen SNAT (Swaziland National Association of Teachers).

Fusionen skulle styrke fagbevægelsen. Men efter at de tre tidligere organisationer er nedlagt, har den kongetro regering altså nægtet at anerkende sammenslutningen som lovlig.

TUCOSWA’s vicegeneralsekretær, Mduduzi C. Gina, anser dommeren i arbejdsmarkedsretten for at være forudindtaget, og han betegner dommen som ”sørgelig for hele den sociale dialog, hvor organisationen er repræsenteret”.

Først senere i denne måned afgør fagbevægelsen, om den vil anke dommen, der betyder, at alle trepartsdrøftelser og den hidtidige sociale dialog er suspenderet.

Fagbevægelsens plan er nu, at grupper af menige medlemmer danner lokale tillidsmandsråd i alle de byer, fagbevægelsen er aktiv i. Disse råd skal være grundlaget for etablering af regionale fagforeninger.

”Vi vil koncentrere os om uddannelse og træning af vore menige medlemmer med det formål at få dem valgt som ledere af vore lokale tillidsmandsråd. Vi har nu mere end nogensinde brug for støtte fra Ulandssekretariatet og den danske fagbevægelse,” siger Mduduzi Gina til Ulandssekretariatets regionalkontor i Mozambique.

“Fuldstændig uacceptabel”

Leder af Ulandssekretariatets Afrika-afdeling, konsulent Jørgen Assens, kalder domsafgørelsen i Swaziland ”fuldstændig uacceptabel”.

”Det er en klar overtrædelse af de mest grundlæggende ILO-konventioner og har da også medført bred fordømmelse af Swazilands regering fra den samlede internationale fagbevægelse,” siger Jørgen Assens.

Han betegner Afrikas sidste enevældige kongedømme som ”en absurd anakronisme i det 21. århundrede”.

”Det repræsenterer en styreform, som det er uforståeligt, at det internationale samfund fortsat lukker øjnene for eksistensen af”, anfører Jørgen Assens og lægger til:

“Politiske partier har været forbudt i snart 35 år, og med den manglende anerkendelse af den eneste faglige landsorganisation i Swaziland er befolkningen frataget en af de sidste muligheder, den har for at udtrykke sig på fredelig vis”.

Bønnemøde stoppet af knipler

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/forbudt-fagbevaegelse-i-swaziland-appellerer-om-dansk-stoette

Lene Frøslev er journalist.

Ulandssekretariatet er dansk fagbevægelses organ for udviklingsbistand.

Se også telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-04-13/swaziland-40-rs-undertrykkende-enev-lde-og-dansk-b
og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-04-13/enhedslistens-demokrati-projekt-i-swaziland-er-i-g