Det fremgår af et interview med havbiolog Ruth Gates på New Scientist´s hjemmeside onsdag. Gates er leder af laboratoriet Gates Coral Lab ved University of Hawaii.
Koralrev findes i mere end 100 lande over hele verden. De fleste har hørt om det største, Great Barrier Reef i Australien, men koralrev ligger langs hele ækvator i bl.a. Sydøstasien, Mellemamerika og langs den afrikanske østkyst.
De farverige koralrev er et samfund af levende organismer, og er et af naturens mest komplekse økosystemer, hjemsted for 25 procent af alle havets plante- og fiskearter.
Derudover er koralrevene uvurderlige for lokalbefolkning over hele kloden. De fungerer som fiskegrunde, er kilde til vigtige naturressourcer og så tiltrækker de turister.
Klimaforandringer og stigende havtemperaturer “stresser” korallerne og sætter gang i en afblegnings-proces, og i sidste ende lider de varmedøden.
Ruth Gates står i spidsen for et ambitiøst projekt, der er i gang med at avle nye koraller af særligt modstandsdygtige ”super-koraller”.
Helt konkret indbefatter projektet fem forskellige tiltag:
- Først skal de fineste eksemplarer af koraller udvælges, dem der klarer sig bedst i havet.
- Korallerne skal gøres mere modstandsdygtige ved at forbedre deres evne til at modstå forandringer i omgivelserne.
- Korallerne lever af alger og ved at introducere en mere effektiv type alger optimeres korallernes ”sundhed”.
- Nært beslægtede koral-arter skal avles, så der opstår hybrider stærkere end forælder-arten.
- Til sidst skal de bedste koraller sættes ud i områder hvor koralrevene lider. Her skal de reproducere sig selv og styrke det eksisterende koralrev
Der er imidlertid ingen garanti for, at projektet bliver en succes. Gates udtaler: ”If we already knew how to do it, it wouldn´t be cutting-edge science”. Indenfor de næste to år vil Gates´ forskerhold flytte super-korallerne fra små planteskoler på land og ud på lavt vand i havet.
Hvis projektet forløber som forventet, er planen, at idéen skal spredes til andre koralrev i verden.
Læs mere om koralforskning ved Gates Coral Lab: http://gatescorallab.com/