Koralrev er en af verdens truede naturfænomener. Det fremgår af flere rapporter.
Senest konkluderede FN’s Klimapanel, at størstedelen af de undersøiske naturperler sandsynligvis er ødelagt i år 2100, selv hvis vi kan holde temperaturstigningen under 1,5 grader.
Det bekræftes af forskere på skonnerten Tara, som netop er hjemvendt efter en 2,5 års lang ekspedition i Stillehavet.
Forskerne har taget over 36.000 udpluk fra 36 forskellige koralrev, og de foreløbige undersøgelser viser, at mange er alvorligt ramt af blegning.
Affarvningen har et niveua på 30-50% i nogle øer ved Polynesien, mens den er helt oppe på 90% ved et rev ved Samoa. Nogle steder var korarelvene relativt umærkede, mens de allerede var døde nogle steder ved Tuvalu og Kiribati, da forskerne ankom.
Globale og lokale årsager
Ødelæggelserne kommer fra en blanding af globale klimaændringer samt lokalt slid og forurening. Sidstnævnte stammer særligt fra plastikaffald, store projekter i kystområdet, turisme, landbrug og pres fra fiskeri.
Tara Foundation opfordrer derfor til at reducere udledninger af klimaskadelige udledninger, men samtidigt at lette det direkte, lokale pres på de smukke naturfænomener på oceanernes havbunde.
Fonden har til det formål seks gode råd til samfund tæt ved koralrev.
– Forbedringer af affaldshåndtering, særligt for plastik
– Begrænsning af landbrugets effekter
– Undgå afskovning
– Forbud eller begrænsning af de mest ødelæggende fiskerimetoder
– Prioritering af miljøet ved udvikling af store infrastrukturprojekter ved kyster
– Involvering og uddannelse af lokalsamfund for at få dem til at bevare deres nære natur
Tara vendte tilbage til hjemhavnen i Lorient, Brittany, lørdag efter den lange sejlads. Et af resultaterne bliver en database med viden til den internationale forskning.
Ekspeditionen har modtaget støtte fra adskillige donorer, herunder Veolia Foundation, universitetet Paris Sciecens et Lettres samt Prince Albert II of Monaco Foundation.