Fra plov til flyvende robot – droner er det nye landbrugsredskab

13950908853_b4cba2cd9e_o
Forfatter billede

Det kan være svært at måle, hvor meget man skal gøde sine planter eller landbrugsmarker, men det har den franske virksomhed Airinov en løsning på. ”Takket være multispektralbilleder fra droner og avanceret softwareanalyse af billederne kan virksomheden beregne gødningsbehovet på marken helt ned på kvadratmeterniveau, hvilket landmanden kan bruge til optimere sin tildeling af kvælstof og dermed eksempelvis begrænse mængden af gødning”, siger Anders Halberg fra Airinov.
 
I dag giver man normalt samme mængde kvælstof til hele marken, og man opnår derfor ikke samme udnyttelse af kvælstoffet, som hvis man omfordelte. Man får med andre ord målrettet sin dyrkning til hver kvadratmeter under hensyntagen til jorden og afgrødernes beskaffenhed. Der er rigtig store besparelser for landmanden i at sikre, at afgrøder ikke får mere kvælstof en højst nødvendig, da for meget kvælstof koster på udbytte og kvalitet. Herudover er der miljøgevinsten, da kvælstof, som ikke bliver optaget, enten udvaskes til grundvandet eller frigives til atmosfæren.
Droner er nu så billige og relativt enklere at bruge end f.eks. et fly, og de er også mere præcise. En drone kan følge fastlagte koordinater og lave meget præcise målinger i forhold til et fly med en pilot.
 
”Dronerne kan hjælpe med at reducere gødskningsmængden på markerne afhængigt af de lokale forhold”, siger Jean-Marc Gilliot, der er forsker fra AgroParisTech University og studerer bruger af droner til landbrugsformål. Dette kan forbedre miljøet, og i fremtiden vil dronerne også kunne opdage ukrudt og dermed reducere brugen af pesticider og gødning endnu mere.
 
”Indenfor for 5 år, vil dronerne være i stand til at detektere områder, hvor ukrudt vokser tidligt og dermed gøre landmændene i stand til at tilgå det specifikke område og bruge færre pesticider”, siger Jean-Marc Gilliot.
 
Danmark er et attraktivt droneland

I forbindelse med Danmarks spritnye dronestrategi vil Transport- og Byggeministeriet i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet undersøge mulighederne for brug af droner i landbruget. Det vil åbne for store perspektiver for anvendelsen af droner, hvis der kan flyves udenfor droneførerens synsvidde, hvilket ikke er muligt i dag. Ikke mindst inden for landbruget vil det give mulighed for, at en landmand fra et fast udgangspunkt hurtigt og effektivt vil kunne overflyve sin mark for at vurdere f.eks. vandingsbehov, status for ukrudt og gødning. Løsningen vil både kunne spare landmanden for en masse tid og brug af brændstof og naturen for unødig anvendelse af gødning og planteværnsmidler.
 
Det er netop højteknologiske virksomheder som Airinov, som Invest in Denmark ønsker at tiltrække til Danmark. Drone-overflyvninger af landbrugsmarkerne vil fremover gavne vores miljø og kan samtidig styrke den danske dronesektor. Det er en innovativ måde at bruge droner på. Invest in Denmark assisterer derfor både Airinov og lignende virksomheder med at etablere sig i Danmark. Danmarks investeringsrådgiver på ambassaden i Paris, Ulrik Fonsmark,
oplever en markant interesse for de danske styrkepositioner: ”Vi er på forkant med udviklingen indenfor flere erhvervsområder, og det vækker opmærksomhed i udlandet. Vi er gode til at omstille os og hurtigt gøre brug af ny teknologi, og det er Airnovs indmarch i Danmark et godt eksempel på”.