Om ASEAN
Organisationens formål er at fremme det interstatslige samarbejde for at styrke regionen økonomisk og socialt og sikre fred og stabilitet.
I dag er 10 lande medlem af ASEAN (Brunei, Cambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerne, Singapore, Thailand og Vietnam), der altså dækker en befolkning på omkring 600 millioner mennesker.
Den 8. august 1967 satte fem sydøstasiatiske premierministre sig til bordet i det thailandske udenrigsministerium i Bangkok og underskrev et dokument, der skulle blive begyndelsen på ASEAN.
Det var nogle urolige år i regionen, og de fem ministre (fra Indonesien, Malaysia, Filippinerne, Singapore og Thailand) havde indset, at det var nu, de måtte stå sammen og samarbejde for at sikre hele regionens fremtid. Det økonomiske samarbejde skulle løftes fra det nationale til det regionale for det fælles bedste.
I ASEAN deklarationen står der blandt andet, at ASEAN repræsenterer ”de sydøstasiatiske nationers kollektive vilje til at binde sig sammen i venskab og samarbejde og til, gennem fælles indsats og ofre, sikre deres folk og eftertiden fredens, frihedens og velstandens velsignelser.”
Indre marked
Konkret har ASEAN lavet frihandelsaftaler med blandt andre Kina, Australien og Indien. Er andet tiltag er visum-fritagelsen for rejser mellem de 10 lande, der har været med til yderligere at fremme turismen, som er en af de vigtigste sektorer i ASEAN-landene.
Snak om en ASEAN-valuta har været på bordet, og i udgangen af 2015 åbnede man op for et indre marked, hvor varer og uddannet arbejdskraft kan bevæge sig frit.
ASEAN er langt fra det eneste interstatslige samarbejde i Asien, og i 2002 blev organisationen ACD (Asia Cooperation Dialogue) dannet for at fremme samarbejdet over hele regionen og integrere de separate organisationer som ASEAN i dette samarbejde. 34 lande medlem af ACD.
EU og ASEAN
På mange måder minder ASEAN om EU i et mini-format. Lige fra organisationens etablering, der ligesom EU tog udgangspunkt i et ønske om at undgå krig og ufred og fremme den fælles udvikling og velstand til en række tiltag.
ASEAN har en stadig større global betydning på grund af regionens hurtige økonomiske udvikling. EU og ASEAN samarbejder allerede tæt – EU er for eksempel ASEANs andenstørste handelspartner med en bilateral varehandel, der i 2015 beløb sig til 201 milliarder dollars. Samarbejdet omhandler også en række ’blødere’ områder så som uddannelse, katastrofehåndtering og udvikling.
Fredag deltager udenrigsminister Kristian Jensen sammen med en række øvrige europæiske og sydøstasiatiske ministre i det 21. ministermøde i EU-ASEAN-regi – møderne går under akronymet AEMM. Mødet foregår i Thailands hovedstad Bangkok og handler primært om at gennemgå samarbejdet mellem de to organisationer og kigge på det fremtidige skift til et mere strategisk partnerskab.
Bemærk: Thailands konge, Bhumibol Adulyadej, der har regeret i 70 år, døde torsdag efter længere tids sygdom. Thailand er i landesorg, og det er muligt, at mødet vil blive aflyst på grund af kongens død.