Fredag er hjemmearbejdsdag hos ADRA

adra_moede_foto_maria_lykke_andersen
Medarbejdere holder møde i ADRA Danmark - men ikke om fredagen, for der arbejder de fleste hjemme.
Foto: Maria Lykke Andersen, ADRA Danmark.
Laurits Holdt

24. januar 2020

Siden nytår har medarbejderne i ADRA Danmark frit kunne vælge, om de ville tage til kontoret i Nærum eller klare dagens arbejde hjemmefra.

”Tiltaget med en hjemmearbejdsdag hver fredag skal ses som en håndsrækning til medarbejderne, så de får ro til at fordybe sig, og som en mulighed for at reducere eventuelt stress,” siger organisationens generalsekretær, Jens Vesterager.

Gennem de seneste år har der flere gange være fokus på stress og arbejdsmiljø i udviklings- og hjælpebranchen. Og det er noget, som Jens Vesterager kan nikke genkendende til:

”Vi er bestemt ikke gået ram forbi, når det gælder stress. Man kan nemt komme til at give mere af sig selv i sådan et arbejde, for man skal ’redde verden’,” siger han.

Det nye initiativ med en hjemmearbejdsdag er dog ikke en redningsaktion, understreger han, for organisationen har ikke specielle udfordringer med trivslen blandt medarbejderne.

Ideen kommer fra medarbejderne selv, og det er et populært tiltag. Fredag 17. januar var der slet ingen på kontoret, mens der fredagen før blot var et par stykker – heriblandt Jens Vesterager, fortæller han til Globalnyt.

Initiativet kan ses i lyset af, at danskernes arbejdsliv er i forandring. Stadig flere arbejder på deltid, og både offentlige og private arbejdspladser eksperimenterer nu med fire dages arbejdsuger.

Familievenligt arbejdsliv
I ADRA Danmark bor flere af medarbejderne i København. Trængsel i trafikken er derfor et element, de skal forholde sig til, særligt hvis aflevering af børn i institution skal foregå i ro og mag. I forvejen arbejder mange af de ansatte på deltid, og den gode balance mellem arbejdsliv og familie er en integreret politik i organisationen.

”Jeg og min søn bor langt væk fra ADRA’s kontor i Nærum, og en fast dag hjemme uden forstyrrelser i arbejdsopgaverne er et super kærkomment tiltag, der får hverdagen til at hænge bedre sammen for mig,” siger en af medarbejderne – humanitær koordinator Karen Garly Andersen.

Den vigtigste ressource
”Det er vigtigt for os at værne om vores medarbejdere. De er vores allervigtigste ressource, så dem passer vi på – og vi følger gerne deres ønsker til organisering af arbejdslivet. Selvfølgelig er hjemmearbejde en balance, for det gælder om også at sikre dynamik og samarbejde gennem tilstedeværelse på kontoret. Dog er det er jo ikke til at vide, om en fast dag med fokus på fordybelse faktisk gør os endnu mere effektive,” siger Jens Vesterager.

De frivillige hjemmearbejdsdage kører indtil videre som et forsøg, og det skal evalueres til sommer. Evalueringen skal blandt andet se på medarbejdernes tilfredshed med ordningen. Det skal også vise, om ledelsen og bestyrelsen mener, at det hænger sammen for organisationen som helhed.

”Vi er jo en arbejdsplads, hvor der er en del møder og rejser, og vi skal derfor blandt andet se på, om det fungerer, at man ikke kan placere møder på en fredag,” forklarer Jens Vesterager.