Friis Bach: Savner tillid til Ugandas statsministerium

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Christian Friis Bach er fast i mælet: Vi skal lige genvinde tilliden til statsministeriet. Inden den er genvundet, bliver der ikke tale om at yde budgetstøtte til Ugandas regering.

Udviklingsministeren fastfrøs den danske bistand til det ugandiske regeringsapparat efter massiv svindel med bistandsmidler i statsministeriet ( Office of the Prime Minister) i efteråret 2012.

Ugandas regering har gjort meget for at bekæmpe den omfattende korruption, der er indførte nye finansielle kontrolmekanismer og ikke mindst har finansministeriet fået bedre fat om roret, det vil bl.a. sige har fået magt, der tidligere lå i statsministeriet.

”Men selvom der er gjort rigtigt meget, forestår der stadig en række nødvendige reformer, når det gælder systemer til styring af økonomien – styrkelsen af den ugandiske finansforvaltning ”, understreger udviklings-ministeren over for U-landsnyt.dk.

Det gjorde han også, da han onsdag mødtes med Ugandas finansminister Maria Kiwanuka, der dybt beklagede misbruget af bistandsmidler og opregnede, at man stort set har imødekommet alle de krav, en enig donorgruppe har stillet for en genoptagelse af bistanden, inklusive retsforfølgelse af de skyldige.

Maria Miwanuka var i Danmark i anledning af Uganda Business Forum i Bella Centret, arrangeret af Ugandas ambassade i Danmark og Dansk Industri.

Christian Friis Bach mener da også, at regeringen har gjort så meget – “retssager tager jo altid tid” – at han har besluttet, at Danmark genoptager sin bistand til ministerierne for veje og vand —ikke som sektorbudgetstøtte, men til særlige programmer. Ikke mindst genetablering af distrikts veje som en forudsætning for landbrugsrelateret vækst har dansk bevågenhed.

En af de flere forudsætninger for en fuld genoptagelse af bistanden til Uganda er etableringen af et dialogforum for regering og donorer. Det er endnu ikke kommet på plads, men skal etableres for at sikre en løbende opfølgning på al bistand.

I denne sammenhæng er den danske ambassade i Kampala netop blevet ny co-chair sammen med Verdensbanken for budgetstøtte-gruppen. Det betyder ifølge udviklingsministeren, at Danmark har placeret sig centralt – og solidt – i de opfølgende forhandlinger.

Se også http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/18-09-13/delegation-fra-uganda-taler-v-kst-og-handel-med-da og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-09-13/danske-virksomheder-skal-lokkes-til-uganda