Ingen præsident har endnu siddet hele sin valgperiode i Guinea-Bissau. Staten er meget svag og landet er infiltreret af latinamerikanske narkokarteller. Der er dog en svag optimisme efter søndagens valg.
Søndag morgen åbnede valgstederne i den lille vestafrikanske stat Guinea-Bissau. Indbyggerne skal både vælge en ny præsident og et nyt parlament. Det rapporterer Al-Jazeera.
Stemningen er ifølge Al-Jazeeras udsendte optimistisk og op til valget har der været roligt, fortæller Jose Ramos-Horta, tidligere præsident i Østtimor, der er FNs udsending i Guinea-Bissau.
Den tidligere finansminister Jose Mario Vaz fra partiet Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde (PAIGC) er favorit til at vinde første runde af præsidentvalget.
PAIGC blev stiftet af frihedshelten Amílcar Cabral og hans bror Luis Cabral i 1956. Det ledede landet fra uafhængigheden fra den portugisiske kolonimagt i 1974 til slutningen af 1990erne og igen fra 2004 til 2005. Det er for tiden det største parti i parlamentet.
Den nærmeste konkurrent er i følge Al Jazeera Paulo Gomes, der tidligere har arbejdet i Verdensbanken og som sidder i flere bestyrelser.
En kandidat skal have mindst 50 procent af stemmerne for at blive præsident. Hvis ikke en kandidat opnår det skal de to førende kandidater ud i en anden valgrunde den 18. maj.
Valget udskudt flere gange
Valget skulle have været holdt i marts 2012 men få dage før valget gennemførte militæret et kup og gjorde dermed sit til, at ingen af landets præsidenter endnu har siddet en hel valgperiode.
Søndagens valg skulle oprindeligt have været afholdt 24. november 2013 men det blev udskudt til 16. marts 2014 på grund af logistiske problemer. Men problemerne var endnu ikke løst i marts og valget blev udskudt endnu engang.
Der er omkring 800.000 vælgere. De fleste er unge og for mange af dem er det første gang, de har mulighed for at stemme.
Landet har 1,6 millioner indbyggere og otte ud af ti er afhængige af cashew-dyrkning.
Svag stat
Guinea-Bissau blive ofte kaldt Afrikas første narko-stat fordi landet er blevet et vigtigt transitland for latinamerikansk kokain på vej til de europæiske markeder.
Statens institutioner er svage og de latinamerikanske narkokartellers indflydelse i landet gør blot situationen endnu værre.
Den kommende præsident og regering vil få brug for hjælp udefra for at få landet til at fungere, vurderes det.
Der ligger 110 millioner euro i bistand fra EU og venter. De blev indefrosset som konsekvens af militærkuppet i 2012.
Den største indtægtskilde for landet er eksporten af cashewnødder. Men det er potentale for andre indtægtskilder. For der er store mineralforekomster i jorden og der er olie under havbunden ud for kysten.