Hedegaard om Rio: Skuffende

Forfatter billede

“Sigende at ingen i rummet var tilfreds. Så svag er den (foreløbige aftale). Og det vidste de alle sammen. Skuffende”. Sådan skrev EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, på “Twitter” efter udkastet til slutdokumentet fra Rio+20-konferencen blev offentlig kendt.

“Der er for megen “noteren” og for lidt “binden sig”, bedømte hun det ifølge DR online tirsdag. Med andre ord ikke sat tal på aftalens mål om en mere grøn og miljøbevidst verden.

Det forarbejde til en aftale, som diplomaterne i Rio afsluttede tirsdag aften, kritiseres også af andre for at være svagt og udvandet og miljøfolk var oprørte.

Det radikale Venstres miljøordfører, Lone Loklindt, der er med i Rio, var heller ikke overvældende begejstret:

“Jeg er ikke jublende. Men at man overhovedet kunne blive enige, er selvfølgelig godt”, sagde hun til dr.dk sent tirsdag aften.

Loklindt hæfter sig overfor dr.dk ved, at der er nået enighed om, at grøn økonomi er blevet en del af teksten.

Den radikale ordfører erkender, at arbejdet med en aftale for en bæredygtig verden går “med museskridt” – planetens fremtid må slås om opmærksomheden med en hård økonomisk krise.

Rio+20 skal samle op på og revitalisere beslutningerne fra 20 år siden på det såkaldte Earth Summit i Rio de Janeiro. Hensigten er at opnå en global aftale, der redder milliarder ud af fattigdom på en bæredygtig måde, dvs i pagt med miljøet uden at ødelægge det.

Rio+20 løber onsdag til fredag. Forventningerne har i forvejen ikke været høje.

Dansk NGO: Aftalen fejler fælt

Mange af de rigtige løsninger har været på forhandlingsbordet på topmødet i Rio de Janeiro. De sociale, økonomiske og miljømæssige dimensioner har været tænkt sammen, men alligevel kan aftalen som den foreligger nu, på ingen måde betegnes som tilfredsstillende.

Sådan skriver Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i en første kommentar til den aftale, der foreligger op til toptræffet i den berømte brasilianske by.

MS fortsætter:

For da de delegerede blev enige om slutdokumentets formuleringer, stod det skuffende klart, at en lang og besværlig forhandlingsproces ikke havde bragt de løsninger for ’den fremtid vi ønsker’, som aftalen er blevet døbt.

Slutdokumentet, som statsledere fra hele verden ventes at vedtage på fredag, er på mange måder genbrug fra tidligere konferencer, og dér, hvor nye ideer har fået lov at vokse frem, er de blevet beskåret til ukendelighed og er nu mest af alt ukonkrete processer.

”Som aftalen ser ud nu, fejler den desværre fælt. Der er enighed om problemerne og om at der skal gøres noget, men ikke kommet et gennembrud, der for alvor kan give tro på, at de politiske ledere magter at løse problemerne,” siger MS-generalsekretær, Frans Mikael Jansen, fra Rio.

Mellemfolkeligt Samvirke er særligt skuffet over, at slutdokumentet ikke forholder sig til den forandring af vores globale fødevaresystem som må til, hvis vi skal sikre alle retten til mad og et værdigt liv. Det kan Rio+20 dokumentet ændre på, men gør det ikke. Ikke som det ser ud nu, hedder det.

”Topmødet afspejler den fortsatte mistillid mellem de fattige og rige lande. Hvis mødet skal flytte hegnspæle, må EU udvise internationalt lederskab. Vi kan først forvente et reelt gennembrud, når de rige lande lægger en finansieringsplan på bordet. Derfor bør Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale på fredag også klart melde ud, at Danmark vil arbejde for en global skat på finansielle transaktioner – som der i øvrigt også står i hendes eget regeringsgrundlag,” anfører Frans Mikael Jansen.

”Brasilien har været en utraditionel forhandlingsleder og rent faktisk fået lavet et slutdokument. Men statslederne kan ikke tillade sig at holde skåltaler og klappe hinanden på ryggen de næste tre dage. Ikke med det dokument vi har nu. Der er brug for, at de politiske ledere de kommende dage tager et større ansvar for klodens fremtid, og sikrer sig, at dette afspejles klarere ved topmødets afslutning fredag,” slutter han.

(U-landsnyt.dk følger op på konferencen onsdag)