Historisk fagligt samarbejde etableret i Marokko

Laurits Holdt

Af Lene Frøslev

Tre ellers historisk stridende, faglige organisationer har indledt et strategisk samarbejde i protest mod regeringens nedskæringspolitik. Dansk fagbevægelse har hjulpet samarbejdet på vej fra sidelinjen.

Arbejdsløshed, nedskæringer og udhuling af lønnen præger Marokko, og regeringen har lovet flere nedskæringer i år. (Foto: Ulandssekretariatet)

Tre af Marokkos hovedorganisationer har indgået en historisk samarbejdsaftale. Det sker for at styrke kampen mod regeringens ”anti-demokratiske og upopulære” politik med massefyringer, nedskæringer i pensioner, fald i købekraft og ikke mindst knægtelse af faglige rettigheder.

Det er de tre organisationer Union Marocaine du Travail (UMT), Confédération Démocratique du Travail (CDT) og Federation Democratique du Travail (FDT), der har indgået aftalen for strategisk at stå stærkere i kravet om en social dialog og bindende kollektive forhandlinger.

Med aftalen lægger de tre organisationer, der er tre af Ulandssekretariatets fem samarbejdspartnere i Marokko, op til fælles protest mod de politiske og økonomiske reformer, der har medført store nedskæringer og udhuling af lønnen. Den islamisk ledede regering har planlagt flere nedskæringer i 2014 for at rette op på landets store budgetunderskud.

Ideologisk uenige

De tre faglige organisationer er ideologisk uenige og repræsenterer forskellige politiske og religiøse strømninger i samfundet. UMT var den oprindelige, faglige organisation med historiske bånd til kongen, mens CDT og FDT er mere venstreorienterede. Denne splittelse har gjort fagbevægelsen i Marokko svag med en begrænset organiseringsgrad.

Den nye aftale er et væsentligt skridt imod en større sikring af arbejdstagernes rettigheder.

Det understreger Ulandssekretariatets programkoordinator, Henrik Als.

”Med denne aftale er der basis for en social dialog og aftaler med arbejdsgiverne og staten. Hvis det kan føre til bedre overenskomster, kan det komme til at betyde meget for de enkelte medlemmer,” siger han.

Dansk indflydelse

Læs resten af artiklen på Ulandssekretariatets websted: http://www.ulandssekretariatet.dk/content/historisk-fagligt-samarbejde-etableret-i-marokko

Lene Frøslev er freelancejournalist.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens organisation for udviklingsbistand.