I 2030 vil der være flere indere end kinesere

Laurits Holdt

Kina har fået styr på sin befolkningstilvækst og kan se frem til en befolkning, der bliver ældre og ældre. Derimod fortsætter den store befolkningstilvækst i Inden og landet forventes at have flere indbyggere end Kina fra 2030.

Kinas befolkningstilvækst er næsten stoppet. Samtidig fortsætter væksten i befolkningen i Indien og FNs befolkningsorganisation, UNFPA, vurderer at Indiens befolkning vil nå 1,5 milliard i 2030, hvor Kinas befolkning modsat vil begynde at skrumpe. Dermed vil Indien have den største befolkning i verden. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Kinas succes med at bremse væksten i befolkningen skyldes bl.a. loven om, at familier kun må få ét barn.

Succesens bagside

Men succesen har også en bagside. Det relativt lave antal nyfødt kombineret med at levealderen generelt er stigende i landet, gør at befolkningen samlet set bliver ældre og ældre.

Det betyder groft sagt, at færre i den arbejdsdygtige alder skal forsørge flere ældre. Det vil hæmme den økonomiske vækst og bliver Kinas helt store udfordring i fremtiden, siger professor emeritus i demografi Poul Christian Matthiessen til Jyllands-Posten.

En anden konsekvens af at den kinesiske befolkningen bliver ældre og ældre kan ifølge cand.scient.pol. Andreas Bøje Forsby fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, blive at befolkningen vil blive mere konservativ:

”I takt med at befolkningen bliver ældre, bliver holdningerne mere konservative. En ældre befolkning tænker mere på eget ve og vel end en ung og mere revolutionær befolkning, som vi så det under Det Arabiske Forår, hvor det især var de unge, der stod bag revolutionerne,” siger han til Jyllands-Posten.

Stor befolkningsvækst i Indien

I skarp kontrast til Kina buldrer Indiens befolkningstal derudad. Her er der ingen problemer med at skaffe unge til at forsørge de ældre. Til gengæld æder befolkningstilvæksten en del af den økonomiske vækst og gør det svært for landet at komme den udbredte og dybe fattigdom til livs.

FN forventer at Indiens befolkning vil vokse med omkring 35 procent fra 2010 til 2050.

Prognoser om størrelsen på befolkninger i 2050 eller 2100 for den sags skyld er meget usikre. Således opererer FN med fire forskellige prognoser for befolkningsudviklingen.

For Indiens vedkommende er prognosen at befolkningen i 2050 vil være et sted mellem 1,4 og 1,9 milliarder og i år 2100 et sted mellem 900 millioner og 2,5 milliarder.

For Kinas vedkommende siger de usikre prognoser at befolkningen i 2050 vil ligge mellem 1,2 og 1,6 milliarder og i år 2100 mellem 600 millioner og 1,8 milliarder.

For hele verdens vedkommende siger prognosen at befolkningen i 2050 vil være mellem 8,3 milliarder og 16,6 milliarder. I år 2100 vil befolkningen være mellem 6,8 milliarder og 16,6 milliarder.

Tallene baserer sig som nævnt på fire forskellige prognoser, der bygger på en række beregninger og scenarier. De mest sandsynlige tal skal ifølge Jyllands-Posten findes omtrent midt i spændet mellem de to tal.